marți, 5 aprilie 2016

*Sterilizarea Substratului*: Avantaje si Dezavantaje

Am vazut deja cum se utilizeaza tehnica pasteurizarii; in acest articol vom explica cum trebuie pusa in practica sterilizarea. 

Dupa cum stiti deja ambele tehnici au in comun expunerea substratului la temperaturi ridicate, in timp ce  la pasteurizare vorbim de temperaturi de 60°- 80°C (maxim), sterilizarea prevede atingerea a 120°C.



Avantajul principal al sterilizarii in comparatie cu pasteurizarea consta in posibilitatea  adaugarii suplimentelor nutritive substratului cum ar fi taratele, diverse tipuri de faina, etc. din acest motiv expunerea la temperaturi mai scazute nu ar fi suficient (bacteriile ar supravietui pasteurizarii, “atacand”tarata. foarte bogata in nutrienti cum ar fi azotul, mult mai devreme decat in situatia miceliului, provocand contaminarea intregului substrat.

Datorita posibilitatii de a imbogati substratul cu procente foarte ridicate de nutrienti ( pana la 30% fata de greutatea uscata), sterilizarea permite obtinerea unor cresteri mari de productie.

Cu toate acestea, este  vorba despre o tehnica mai scumpa si complicata, deoarece necesita neaparat utilizarea unor echipamente specifice.



 De fapt sunt necesare o oala sub presiune suficient de incapatoare (cel putin de 20 l ), pungi autoclavabile ( adica capabile sa reziste la temperaturi ridicate fara a se topi, pentru ca sunt de polipropilena), capace cu filtru, o hota cu flux laminar



sau un glove-box pentru a inocula pungile sterilizate, desigur un substrat adecvat si spawn pentru a-l inocula.


Daca acest articol ti-a fost util, lasa-ne un comentariu si distribuie, Multumesc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu