Am vazut deja cum se utilizeaza tehnica pasteurizarii; in acest articol vom
explica cum trebuie pusa in practica sterilizarea.
Dupa cum stiti deja ambele
tehnici au in comun expunerea substratului la temperaturi ridicate, in timp
ce la pasteurizare vorbim de temperaturi
de 60°- 80°C (maxim), sterilizarea prevede atingerea a 120°C.
Avantajul principal al sterilizarii in comparatie cu pasteurizarea consta
in posibilitatea adaugarii suplimentelor
nutritive substratului cum ar fi taratele, diverse tipuri de faina, etc. din
acest motiv expunerea la temperaturi mai scazute nu ar fi suficient (bacteriile
ar supravietui pasteurizarii, “atacand”tarata. foarte bogata in nutrienti cum
ar fi azotul, mult mai devreme decat in situatia miceliului, provocand
contaminarea intregului substrat.
Datorita posibilitatii de a imbogati substratul cu procente foarte ridicate
de nutrienti ( pana la 30% fata de greutatea uscata), sterilizarea permite
obtinerea unor cresteri mari de productie.
Cu toate acestea, este vorba despre o tehnica mai scumpa si complicata,
deoarece necesita neaparat utilizarea unor echipamente specifice.
De fapt sunt
necesare o oala sub presiune suficient de incapatoare (cel putin de 20 l ),
pungi autoclavabile ( adica capabile sa reziste la temperaturi ridicate fara a
se topi, pentru ca sunt de polipropilena), capace cu filtru, o hota cu flux
laminar
sau un glove-box pentru a inocula pungile sterilizate, desigur un
substrat adecvat si spawn pentru a-l inocula.
Daca acest articol ti-a fost
util, lasa-ne un comentariu si distribuie, Multumesc
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu