vineri, 8 aprilie 2016

*Pregatirea Miceliului pe Cepuri* de lemn (dibluri) in Gospodarie


Probabil multi dintre voi ati auzit deja sau ati folosit miceliu pe cepuri de lemn (dibluri).
Este vorba simple dibluri acoperite de miceliu, destinate inocularii bustenilor de lemn, care vin pusi la fructificare in aer liber sau in sera.



Cu ajutorul acestui sistem perioada este mult mai lunga ( de la 6 luni la 1 an dar este mult mai apropiat ciclului natural si de asemenea e o modalitate foarte buna de a recicla trunchiuri mari care de multe ori raman neutilizati.





Odata cemiceliul a patruns in bustean, productia poate continua si cativa ani, cu cresteri regulate primavara si toamna.
In acest articol vom vorbi despre pregatirea cepurilor de lemn, succesiv vom explica cum sa inoculati butucii ( procedura este destul de simpla).



Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va procurati cepurile(diblurile).
Apoi trebuie sa-i hidratati, sa absoarba o cantitate de apa care sa fie suficienta pentru a putea fi “atacate” de miceliu.


Puneti cantitatea dorita de cepuri intr-o oala cu apa, puneti capacul si le fierbeti circa o jumatate de ora ( o alternativa ar fi sa le lasati in apa 24 ore, rezultatul ar trebui sa fie acelasi).
Dupa o jumatate de ora cepurile vor fi mai “umflate”, inchise la culoare si nu vor mai pluti in apa.



Ei bine, in acest moment este suficient sa amestecati cepurile cu o mana de cereale) deja hidratate, tinute in apa 24 de ore dupa cum am explicat).
Punga  asa pregatita se sterilizeaza o ora si jumatate sau chiar doua ore, la fel ca si pentru cerealele normale.
Odata sterilizata si racita, punga este pregatita pentru inoculare.
Puteti sa ultilizati Cultura Lichida sau putin Spawn pe care l-ati cumparat ( sau facut de voi).




Finalizata inocularea, asteptati ca miceliul sa-si faca datoria.

Dupa 15-20 de zile punga voastra va fi complet colonizata (alba) gata pentru inocularea Butucilor (Clik Aici)

Daca acest articol ti-a fost util, lasa-ne un comentariu si distribuie, Multumesc

Magazin on-line

3 comentarii: