Asa cum am promis, iata procedeul
de pregatire a miceliului in casa, cu tehnici de laborator, aceasta va fi prima
dintre multele pe care o sa vi le prezint, nu va fi simplu pentru ca nu
dispunem de instrumente profesionale, dar daca aveti rabdare si vointa veti
reusi sa va atingeti obiectivul, priviti-o ca pe o competitie cu voi insiva.
Tehnicile
pe care o sa vi le prezint acum sunt adresate doar incepatorilor, hobbystilor,
sau pentru cine cultiva pentru uz casnic, nu celor care vor sa inceapa o mica
afacere.
Cultura lichida care de acum
inainte o vom numi LC(Liquid
Culture) consta in Miceliu cultivat in
solutie de apa distilata si nutrienti, care pot fi de diferite tipuri(pentru inceput
vom folosi mierea).
Ca si recipiente vom folosi borcane de sticla, totusi este necesar sa se faca o modificare la capace: se aplica un filtru pentru a permite schimbul de gaze, si se creeaza o “usa” de inoculare care ne permite sa inoculam borcanele si sa aspiram miceliul la momentul potrivit.
Ca si recipiente vom folosi borcane de sticla, totusi este necesar sa se faca o modificare la capace: se aplica un filtru pentru a permite schimbul de gaze, si se creeaza o “usa” de inoculare care ne permite sa inoculam borcanele si sa aspiram miceliul la momentul potrivit.
Luam borcanul, desfacem capacul
si (cu o masina de gaurit) facem doua gauri in cele doua parti ale capacului,
una mai mica si una mai mare ( aveti grija sa nu distrugeti filetul!).
Aplicam putin silicon atat pe
partea superioara cat si pe cea interioara, astfel incat sa ramana putin in
relief pe ambele parti: odata uscat siliconul(sunt necesare cateva ore circa),
aplicam filtrul pe gaura cea mai mare, se pot folosi butoni autoadezivi din pasla,
se gasesc la Dededeman, Praktiker etc., se aplica de exemplu la picioarele de
la scaun ca sa protejeze parchetul.
Dupa pregatirea capacelor, putem face pasul urmator: prepararea solutiei in care sa cultivam miceliul.
E posibil sa folosim diferite tipuri de
nutrienti: miere, sirop de artar, extract de malt, zahar brun, etc.
Preferinta, in orice caz, este
data de substanta care, dupa ce a fost amestecata cu apa, va lasa solutia cat
mai transparenta posibil.
Intr-adevar, o eventuala
contaminare bacteriana s-ar manifesta cu o neasteptata opacizare a solutiei,
care ar deveni laptoasa si urat mirositoare.
In acest ghid va explic
pregatirea clasica cu miere de salcam, fie vorba intre noi nu este ingredientul
cel mai bun, dar functioneaza destul de bine. Nu ezitati sa experimentati si
alte ingrediente.
Procentul de nutrienti care
trebuie adaugat este scazut de la 2% la
4%. Nu funcioneaza regula mai multi nutrineti = o crestere mai rapida. Dimpotriva,
daca adaugati prea multa miere dezvoltarea poate fi foarte lenta, sau nici
macar nu incepe.
Nu pierde faza urmatoare!
Daca acest articol ti-a fost util, distribuie acest link, multumesc
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu