Pentru a intelege aceasta Parte,
trebuie sa fii citit Partea 1.
Masuram apa distilata si o
varsam in borcan(300ml), cu un cantar electronic sa dozam cantitatea de miere,
altfel punem o lingurita generoasa la 300 ml(apa). In cazul nostru, la 300 ml(apa)
e nevoie de 4%=12 g de miere(pentru siguranta mai bine punem 9-10g).
Amestecam bine pana mierea se
dizolva complet in apa, apoi inchidem borcanul si punem o folie de aluminiu pe
capac, fixand-o cu un elastic( de obicei rezista fara probleme la sterilizare).
Ajunsi in acest punct, solutia
trebuie sterilizata.
De fapt, zaharul din miere nu-i place doar (viitorului) nostru
miceliu ci, de asemenea, multitudinilor de bacterii si mucegaiuri, ale caror
spore sunt in mod sigur deja prezente in interiorul borcanului, si cu siguranta
ar castiga lupta”pentru supravietuire”. In orice caz, cele 120° grade ale oalei sub presiune sunt suficiente pentru
a scapa de ele.
Asezam borcanul in oala, varsam
un pic de apa in aceasta, poate sa para putina, dar este suficienta, deoarece
vaporii generati in interiorul oalei transmit caldura la borcane.
L.C. contaminata
Daca oala nu este dotata cu
distantiere, borcanele nu trebuie sa atinga fundul oalei, puneti sub acestea un
prosop, o carpa, pentru a evita miscarea acestora in timpul sterilizarii.
Odata rezolvate aceste mici
incoveniente, inchidem oala sub presiune si sterilizam nu mai mult de 15 minute
( altfel se pot forma reziduuri, care impiedica colonizarea), incepand sa
cronometram la auzul primului fluierat,
al oalei.
Trecute cele 15 minute, oprim
gazul, lasam oala sa se raceasca fara a deschide valva, prin urmare, am
terminat aceasta faza. Iata cum trebuie sa se prezinte un borcan gata pregatit
pentru inoculare: lichidul se prezinta usor opac din cauza mierii dizolvate in
apa.
Odata inoculat, daca totul decurge bine, veti observa ca va deveni tot mai transparent, pe masura ce miceliul va consuma
nutrientii.
Daca observati ca in borcanul
scos din oala lichidul deja se prezinta complet transparent, cu reziduuri albe
depozitate in partea de jos, inseamna ca ceva nu a mers bine. In acest caz
incercati o alta marca de miere sau sa sterilizati mai putin timp (10-12
minute).
Ei bine! pentru moment si
aceasta faza este finalizata.
Nu pierde faza urmatoare! Partea
3
P.S. Daca acest articol ti-a fost
util, lasa-ne un comentariu si distribuie, Multumesc
Magazin on-line
Magazin on-line
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu