joi, 25 februarie 2016

Partea 2:Tehnici de Laborator pentru obtinerea *Miceliului* (in Casa) (Liquid Culture) Cultura Lichida ( L.C.)

Pentru a intelege aceasta Parte, trebuie sa fii citit Partea 1.

Masuram apa distilata si o varsam in borcan(300ml), cu un cantar electronic sa dozam cantitatea de miere, altfel punem o lingurita generoasa la 300 ml(apa). In cazul nostru, la 300 ml(apa) e nevoie de 4%=12 g de miere(pentru siguranta mai bine punem 9-10g).
Amestecam bine pana mierea se dizolva complet in apa, apoi inchidem borcanul si punem o folie de aluminiu pe capac, fixand-o cu un elastic( de obicei rezista fara probleme la sterilizare).



Ajunsi in acest punct, solutia trebuie sterilizata. 

De fapt, zaharul din miere nu-i place doar (viitorului) nostru miceliu ci, de asemenea, multitudinilor de bacterii si mucegaiuri, ale caror spore sunt in mod sigur deja prezente in interiorul borcanului, si cu siguranta ar castiga lupta”pentru supravietuire”. In orice caz, cele 120° grade  ale oalei sub presiune sunt suficiente pentru a scapa de ele.
Asezam borcanul in oala, varsam un pic de apa in aceasta, poate sa para putina, dar este suficienta, deoarece vaporii generati in interiorul oalei transmit caldura la borcane.

                                                
                                                                L.C. contaminata

Daca oala nu este dotata cu distantiere, borcanele nu trebuie sa atinga fundul oalei, puneti sub acestea un prosop, o carpa, pentru a evita miscarea acestora in timpul sterilizarii.
Odata rezolvate aceste mici incoveniente, inchidem oala sub presiune si sterilizam nu mai mult de 15 minute ( altfel se pot forma reziduuri, care impiedica colonizarea), incepand sa cronometram la auzul primului  fluierat, al oalei.

Trecute cele 15 minute, oprim gazul, lasam oala sa se raceasca fara a deschide valva, prin urmare, am terminat aceasta faza. Iata cum trebuie sa se prezinte un borcan gata pregatit pentru inoculare: lichidul se prezinta usor opac din cauza mierii dizolvate in apa. 



Odata inoculat, daca totul decurge bine, veti observa ca va deveni tot mai  transparent, pe masura ce miceliul va consuma nutrientii.
Daca observati ca in borcanul scos din oala lichidul deja se prezinta complet transparent, cu reziduuri albe depozitate in partea de jos, inseamna ca ceva nu a mers bine. In acest caz incercati o alta marca de miere sau sa sterilizati mai putin timp (10-12 minute).



                                                        
Ei bine! pentru moment si aceasta faza este finalizata.

Nu pierde faza urmatoare! Partea 3

P.S. Daca acest articol ti-a fost util, lasa-ne un comentariu si distribuie, Multumesc

Magazin on-line

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu