miercuri, 13 ianuarie 2016

*Pasteurizarea Compostului de Champignon* (pentru mici cantitati)


Sa vorbim despre Pasteurizare: este fundamentala pentru obtinerea unui compost bun. Citim carti sau diferite articole gasite pe internet sau aflam de la diversi vanzatori ca fara tunelul de pasteurizare nu se poate face, da sunt de acord pentru ciupercariile mari, dar incepatorii, hobbistii sau micii producatori nu-si pot permite tunelul, si atunci trebuie sa gaseasca diferite solutii pentru a-si atinge scopul. 


Pasteurizarea nu este altceva decat un tratament termic care va elimina o parte din microorganisme si microflora “dusmani” ai miceliului nostru, cu acest tratament ( aburi de preferabil, dar se poate si in alte moduri ) daca este facut bine ajungem sa dam miceliului nostru un avantaj macar de 15 zile adica nu va avea combatanti pentru acea perioada.

 Despre temperaturile care trebuie atinse sunt diferite opinii, eu prefer sa pasteurizez la 70-75°C, altii spun 80-85°C , dar la aceasta temperatura este aproape o semisterilizare si este mai riscanta contaminarea in special daca se lucreaza in aer liber.
Acum eu va explic una din multele metode dar cu siguranta una dintre cele mai bune pentru Pasteurizarea compostului vostru sau  materiei de baza ( pe mici cantitati)













Trebuie sa aveti pregatite deja butoaie de fier si un suport pe care sa le puneti, trebuie sa faceti un fel de gratar cu trei-patru picioruse de 10 cm care sa-l puneti in interiorul butoiului in partea de jos ( vezi poza ) si puneti apa in butoi pana la inaltimea gratarului, apoi adaugati compostul apoi puneti capacul ( nu ermetic) faceti foc sub butoaie, cand aburii incep sa iasa pe langa capace mentineti focul un pic mai moderat pentru cel putin 2 ore, in acest punct pasteurizarea va fi terminata, lasati sa se raceasca, abia acum  sunteti pregatiti pentru faza succesiva, inocularea.

P.S. Daca acest articol ti-a fost util, lasa-ne un comentariu si distribuie, Multumesc


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu