Metoda foarte simplă de pregătit compostul de Champignon la nivel gospodăresc în mici cantităţi este următoarea:
Trecut timpul trebuie să amestecaţi în aşa fel incât partea de deasupra să ajungă jos, acum nu este necesar să apăsaţi, trebuie să amestecaţi măcar de 2-3 ori pe săptămână timp de 2 săptămâni, în total compostul are nevoie de cel puţin 1 lună de pregătire.
Culoarea sa trebuie să fie brună, uniformă şi să nu aibă miros de amoniac.
- Textura – elastică, se verifică practic prin strângerea in mână; daca aceasta nu se face bolovan, din contră işi revine după strângere nelipindu-se de mână – este un compost bun.
- Paiele se rup cu uşurinţă.
- Mirosul să fie de pâine coaptă, în nici un caz de amoniac.
- PH-ul în jur de 7, reacţia acidă nu este favorabilă culturii ciupercilor.
Secretul unei bune reuşite este Pasteurizarea Controlată,
dacă faceţi acest tratament, veţi face ciuperci 100%.
-Umiditatea optimă a unui compost de calitate este cuprinsă intre 65-70 %.
Practic, conţinutul in apă al unui compost bun se verifică foarte simplu: se ia in mana o cantitate din compost (cât puteţi ţine într-un pumn), se strânge puternic in pumn: dacă nu curge apa printre degete dar mâna rămâne umedăa, atunci compostul are umiditatea optimă.
Altă reţetă un pic mai complicată:
Reţeta(compost mixt ) pe bază de paie, gunoi de cal, vaca, oaie sau
de gaina. Pentru a obţine o tonă de compost se vor folosi urmatoarele
materiale:
-gunoi
de vaca si de oaie -250 kg;
-gainat
-100 kg;
-paie de
grau -150 kg.
La
acestea se vor mai adauga 2-3 kg de uree si 22-24 kg de ipsos repartizat
la fiecare întors.
Cu o
tona se poate încerca Pasteurizare naturală, dar părerea mea cu pasteurizarea
controlată este mult mai sigur.
Citeşte aici
http://artacultivariiciupercilor.blogspot.ro/2016/01/champignon-tehnologia-pregatirii.html
P.S. Dacă acest
articol ţi-a fost util, lasă-ne un comentariu şi distribuie, Mulţumesc
De mare ajutor. Mulțumesc anticipat
RăspundețiȘtergere