Sunt multe
Materialele utilizate, dar în primul rând, se decide pentru cele care sunt mai
aproape de structura de lucru.
Se pleacă, în general, de
la reziduuri din Agricultură la preţurile cele mai mici, care conţin Zaharuri
şi Azot în diferite forme.
Se caută materii prime
care conţin Celuloză, Hemiceluloză, Lignină, Azot Aminoacidic şi Proteic.
Fiecare varietate de Ciuperci
este dotată (în mediul celular) de un pachet enzimatic mai mult sau mai puţin
important, responsabil pentru transformarea substanţelor nutritive mai complexe
prezente în materiile prime utilizate într-o formă mai simplă şi uşor
asimilabile de către Hifele Miceliene.
Acestea din urmă, reprezintă
forma vegetativă a vieţii Ciupercilor.
Cu cât o tulpină conţine
Enzime diferite şi în cantităţi importante cu atât Miceliul este mai rapid, împânzind
substratul nutritiv înaintea eventualilor competitori.
Există varietăţi de Ciuperci
care, pentru dezvoltarea lor, le place sau se mulţumesc cu Substraturi sărace
în nutrienţi şi vice-versa varietăţi care cer substraturi bogate.
Alegerea unui Substrat
optimal în funcţie de tulpină sau de varietate este sarcina Ciupercarului cu
experienţă.
Nu este o temă uşoară
pentru cine este la început. Ar fi oportună şi o minimă pregătire ştiinţifică
de bază.
Ceea ce funcţionează bine
pentru o specie, poate să nu funcţioneze
pentru alta.
Adică se
schimbă parametrii relativi ai raportului Carbon/Azot, PH-ul, nivelul de
umiditate al Substratului, conţinutul de Azot şi forma sa preferenţială de
absorbţie.
În ceea ce
priveşte tratamentele termice de Pasteurizare la care sunt supuse diferitele Substraturi,
în bibliografie sunt propuse foarte multe dar nimeni nu spune: Fă aşa, că faci
bine!
Fiecare trebuie să-şi facă experienţa pe propia piele
pentru a găsi o corectă procedură de Pasteurizare care să dea rezultate bune.
Acest lucru
înseamnă că sacii de Substrat inoculaţi trebuie să incubeze fără contaminări şi
să dea o producţie de ciuperci în cantitate justă.
P.S. Daca acest
articol ti-a fost util, lasa-ne un comentariu si distribuie, Multumesc
P.S. Urmareste-ne si pe Facebook!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu