luni, 1 februarie 2016

*Cultivarea Ciupercilor Shiitake*- Incubarea si Fructificarea



Dupa ce saculetii au fost inoculati, sunt dusi in incubator (am scris deja cum trebuie sa fie incubatorul), temperatura trebuie sa fie constanta zi-noapte 22-26 grade, umiditatea 65-70%, nu este nevoie de schimb de aer, nici de lumina.
Timpul cat va ramane in incubator va fi de la 60 la 80 de zile, in prima faza saculetul (compostul) va fi complet alb, in a doua faza se produc umflaturi dintre care multe se vor transforma in primordii.



Apoi urmeaza faza browning, cand saculetul(compostul) din alb incepe sa se inchida la culoare, devenind brun, intarirea este ultima faza, adica la exterior va deveni dur si la interior moale si umed.
Aproximativ la jumatatea browning-ului trebuie indepartat complet saculetul(punga) de polipropilena.



Odata terminata incubarea trecem la faza de fructificare.
Aici este un pic complicat, pentru ca trebuie s-o provocam noi, adica trebuie sa-l fortam sa fructifice, cum facem acest lucru? printr-un soc termic, care poate fi facut in diferite moduri, daca dispuneti de un sistem de racire trebuie sa scadeti temperatura la 4-6 grade(puteti utliza si frigiderul in cazul in care aveti putini saculeti) si o umiditate de 85-95% pe o perioada de 3-4 zile.
In caz contrar o metoda pentru cei care nu dispun de echipamente sau sisteme ar fi scufundarea blocului de compost in apa rece timp de 10-15 de minute,  aceasta operatie trebuie repetata macar 2-3 zile.



In final va incepe fructificarea, temperatura necesara este de la 12 la 22 grade, umiditatea de 70-80%, lumina 8-10 ore si schimb de aer frecvent, aceasta faza are o durata de circa 7-10 zile, se vor face cel putin 3 recoltari, in total vor fructifica cel putin 30-35% din greutatea compostului, de exemplu daca blocul de compost cantareste 2kg, vom recolta in jur de 600-650 g de ciuperci.

P.S. Daca acest articol ti-a fost util, lasa-ne un comentariu si distribuie, 
Multumesc

Magazin on-line

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu