Shiitake (Lentinus Edodes) este o ciuperca
originara din Extremul Orient, dincolo
de gustul excelent, este dotat cu extraordinare calitati extra-nutritionale
(despre acestea nu vom vorbi in acest articol).
Exista diferite tehnici de cultivare pentru
aceasta ciuperca, in acest articol o sa va prezint doua dintre ele.
Shiitake iubeste lemnul, prin urmare tehnica de
cultivare cea mai simpla si cu sorti de reusita este inocularea
trunchiurilor(butucilor) de lemn.
Aceasta tehnica am explicat-o deja pe blog,
cautati articolul si puneti in practica.
In schimb cultivarea comerciala se efectueaza
pregatit un substrat sterilizat si inoculat, avantajele acestei tehnici sunt:
1) se pot cultiva ciuperci toata perioada anului
2) productivitate mult mai mare
Dar sunt si dezavantaje, este mai complicat pentru
ca trebuie sa incercam pe cat posibil sa
lucram in steril, fara dotarile potrivite, probabilitatea esecului este mai
mare.
http://artacultivariiciupercilor.blogspot.ro/2016/02/ebook-tehnica-de-cultivare-ciupercilor.html
http://artacultivariiciupercilor.blogspot.ro/2016/02/ebook-tehnica-de-cultivare-ciupercilor.html
Pregatirea substratului
Sunt foarte multe formule, acum o sa va vorbesc
despre aceasta; pentru 100kg:
-
80 kg de rumegus (nu de conifere)
-
18 kg de tarate de grau
- 2 kg de carbonat de Ca
-
Umiditatea trebuie sa fie de 60-65%
-
PH-ul trebuie sa fie 5,5-6, se regleaza cu
ghips
Rumegusul
il tinem cufundat in apa 16-18 ore apoi il punem pe un plan inclinat si le
lasam sa se scurga.
Taratele se tin in apa circa 3 ore.
Dupa scurgere se amesteca bine toate ingredientele
si incepem sa umplem pungile, sunt pungi speciale de 5L care rezista la
temperaturi mari apoi trebuie sa le sterilizam la o temperatura de 121 grade
timp de macar 2 ore.
Acest lucru se face intr-un autoclav, daca
nu, alta varianta care se preteaza
foarte bine este oala sub presiune, aveti prezent faptul ca pentru sterilizarea
unei pungi este necesara o oala care sa aiba minim 9L, in comert se pot gasi
pana la 50L.
Punga se inchide cu un capac cu filtru
insurubabil.
Dupa ce am terminat sterilizarea trecem la
inoculare, si aceasta trebuie realizata intr-un ambient steril (hota cu flux
laminar sau glove-box).
O sa incercam sa ne descurcam si fara acestea,
cautam o camera sau un loc curat daca este posibil sa fie dezinfectat, retineti
ca, la fiecare punga care va avea in jur de 1,5-2 kg trebuie sa puneti circa
50-70 g de MICELIU, aceasta operatie trebuie facuta in cel mai scurt timp
posibil, de aceea desurubati capacul, puneti Miceliul si inchideti la loc.
In sfarsit trecem la faza de incubatie.
P.S. Daca acest
articol ti-a fost util, lasa-ne un comentariu si distribuie, Multumesc
P.S. Urmareste-ne si pe Facebook!
Buna ziua D-nule Claudio&Alina
RăspundețiȘtergereFelicitaripenru activitatea de consultanta
Detin doua spatii a cite 160mp amenajate cu rafturi pe 3 nivele
sunt interesat sa cultiv shitakein spatiul de la demisol de 160 mp. unde este semiintuneric.
Ce tipuri de iluminat se preteaza la ciuperca Shiitake, ce lampi de iluminat recomandati si la ce nivel de intensitate ,,,lucsi,,,si cite ore pe zi.
va rog sa-mi mentionati si la pleurotus--cerintele minime de iluminat artificial.
Multumesc
Micle Vistrian
Cluj Napoca
tel 0730 371780
email miclevistrian@yahoo.com
Astept raspunsul d-stra
o zi frumoasa in continuare
Buna ziua. Exista metode de pasteurizare chimica? Multumsc
RăspundețiȘtergereDa exista, dar eu nu te sfatuiesc
RăspundețiȘtergereDa, am citit, este nociv. OK. O sa aplic retetele DVS. Problems o sa am cu miceliul! Eu va scriu din Cehia si aici can bate vantul in domeniul aceasta! O sa incerc in Polonia vecina. Cand ziceti pungi termice, va referiti LA pungile termocontractabile? LA CE interval de timp gauriti folia si cat de dese sunt gaurile? Cat timp produce o punga? Ma scuzati pentru intrebari! Numai bine si multumesc!
RăspundețiȘtergerePungi autoclavabil, inseamna ca rezista la temperature peste 120 grade.
RăspundețiȘtergereNu inteleg,gaurite? nu trebuie gaurite.
Produce( 1 ciclu)