Prin substrat
de cultură se înţelege acel cumul de materiale organice capabil să le ofere
ciupercilor substanţele alimentare în forma şi cantitatea necesară pentru
satisfacerea nevoilor metabolismului.
Substraturile
cele mai cunoscute şi cele mai utilizate pe scară largă sunt bălegarul de cal,
utilizat pentru cultivarea ciupercii Champignon şi Coprinus Comatus; paiele de
cereale pentru ciupercile din genul Pleurotus, Pholiota, Stropharia, Flammulina
şi altele; lemnul pentru Pleurotus Ostreatus, Lentinus Edodes (Shiitake),
Pholiota Aegerita, Armillaria Mellea şi altele; rumeguşul; produse rezultate
din prelucrarea bumbacului, măslinelor, arahidelor şi soiei, din ţesături în
general şi hârtie: pe scurt toate acele Substraturi care pot oferi zaharuri şi
proteine ciupercii în multe forme diferite.
Pentru a găsi Substratul
de cultură potrivit Ciupercii se încearcă să se descopere care sunt substanţele
cu care se hrăneşte şi sub ce formă acestea se prezintă în habitatul său
natural.
Printr-o serie
de teste experimentale se încearcă să se recreeze substratul alimentar potrivit
ciupercii plecând de cele mai multe ori, nu de la acelaşi material natural
găsit, dar de la produse asemănătoare,
care se pot găsi uşor şi mai ales la costuri reduse.
Uneori, aceste
materii prime sunt folosite aproape în acelaşi fel în care sunt găsite în
natură, de exemplu, paiele de grâu şi lemnul de fag pentru Pleurotus.
In schimb, în
alte cazuri, de exemplu pentru Champignon, Substraturile de pornire sunt “lucrate”
amplu, în scopul de a obţine acele fermentaţii şi transformări succesive care
le fac să fie acceptate de ciuperci.
Odată depistată
compoziţia substratului de cultură şi efectuată fermentaţia până la obţinerea
transformării corespunzătoare a materiilor prime, substratul este gata să găzduiască
ciupercile, hrănindu-le şi permiţându-le, viaţa.
În teorie, atunci,
ar fi suficientă inocularea(semănarea) în substraturi a miceliului de ciuperci
şi începerea cultivării.
Acest lucru în
realitate, îl făceau primii cultivatori francezi de Champignon, când pregăteau
substratul în grote şi apoi îl aşezau în grămezi subţiri şi lungi (corps de
meule= spate de magari) unde inoculau miceliul.
Este de la sine
înţeles că, dacă acel compost reprezintă un Substrat alimentar optim pentru
ciuperca noastră, de asemenea, reprezintă şi un nutriment dorit şi căutat de multitudinea
de mucegaiuri, insecte, bacterii, virusuri, nu neapărat dăunătoare omului şi
animalelor dar în mod clar prezente în mediu şi în tipul de substrat, ba chiar
şi, din păcate, competitiv cu ciuperca noastră.
Pentru a
elimina toţi aceşti concurenţi nedoriţi, cultivatorul tinde să Pasteurizeze sau
să Sterilizeze Substratul de cultură, adică să-l supună la diferenţe termice
datorită cărora moare toată microflora patogenă. Se vorbeşte de pasteurizare
când substratul este supus la o serie de tratamente termice programate şi
controlate cu ajutorul cărora sunt eliminaţi doar indivizii patogeni
competitori cu ciuperca.
Aceasta este o
practică foarte raţională deoarece microorganismele rămase în substrat vor
tinde să se opună contaminării mediului, apărând substratul.
În Substraturile
Pasteurizate inocularea Miceliului se face într-un mediu curat, dar nu neapărat
steril, cu costuri reduse de inoculare şi cu metode extrem de simple.
Cu toate
acestea, Pasteurizarea este posibilă doar atunci când se cunosc foarte bine
atât exigenţele alimentare cât şi cele de convieţuire ale ciupercii. În caz
contrar, se purcede la sterilizarea compostului, adică, la eliminarea totală a
oricărei forme de viaţă din interiorul său, până când nu se interpun obstacole
între substrat şi ciuperca dorită.
Este evident că,
în acest caz, condiţiile de inoculare a Miceliului trebuie să fie perfecte,
altfel Substratul, lipsit de orice apărare, ar fi contaminat foarte uşor de
microorganismele din mediu.
Cum deja a fost
menţionat, Pasteurizarea şi Sterilizarea nu sunt practici absolut necesare
pentru a produce ciuperci, dar fără îndoială, siguranţa pe care acestea o oferă
este de aşa natură, încât, acum au devenit practici obişnuite în cultivarea
modernă pentru venit.
Este suficient
să luăm în considerare, faptul că, vechii Ciupercari care cultivau în grote,
grămezi nepasteurizate, obţineau o producţie de 6-10kg de ciuperci Champignon
pentru fiecare chintal de Substrat, în timp ce astăzi se obţine uşor o
producţie de 22-30 kg de ciuperci pe un chintal de compost pasteurizat, până a
ajunge chiar la vârfuri de 35 kg.
P.S. Daca acest
articol ti-a fost util, lasa-ne un comentariu si distribuie, Multumesc
Miceliu pentru Hobby
Sunt Plic de 500 ml (280-300gr)
Avem de: Champignon- Pleurotus- Shiitake-
Ganoderma- Pioppino-Eryngii-Nameko
Suna acum si comanda 0720068592
Miceliu pentru Hobby si Mici Producatori
Miceliu pentru Producatori Mari, Medi
Miceliu Champignon (Italspawn)
Miceliu este produs in Italia de la firma Italspawn unul dintre Liderii Mondiali in sectorul productiei de Miceliu.
Italspawn are o capacitate productiva de peste 12 milioane de litri de miceliu pe an.
Miceliu este produs in Italia de la firma Italspawn unul dintre Liderii Mondiali in sectorul productiei de Miceliu.
Italspawn are o capacitate productiva de peste 12 milioane de litri de miceliu pe an.
Livreaza un miceliu de inalta calitate in peste 24 de tari.
Firma noatra a semnat un acord cu Italspawn pentru Distributia de Miceliu pentru ciuperci in Romania,
Prezul este negociabil pentru cantitate importante
Sau
Suna Acum si Comanda tel.0720068592 sau 0740781299
Miceliu Pleurotus (Italspawn)
Miceliu Pleurotus cantitatea minima este o punga de
De ce ar plati cineva 90 lei pentru o punga de Miceliu de 10 litri???
Raspunsul este simplu: Beneficiile achizitionarii Miceliului de la Italspawn sunt enorme. Potrivit statisticilor, un numar foarte mare de ciupercari cumparand acest miceliu si-au marit veniturile cu peste 20%.
De exemplu: un cultivator de ciuperci Pleurotus din Italia pe numele Ricci Carlo inainte de a utiliza acest miceliu avea o productie de aproximativ 25%, apoi a trecut la Miceliul de la Italspawn, prin urmare productia sa a sarit pana la 30%, in consecinta venitul sau a crescut considerabil.
Si acestea nu sunt cazuri izolate: devine chiar o rutina pentru ciupercarii care aleg Miceliul Italspawn sa-si vada productia marita considerabil, in consecinta, mai multi bani in buzunar.
Iata un alt lucru important: fiind un miceliu de inalta calitate, procentul de miceliu folosit pentru inocularea compostului este mai scazut, in comparatie cu alte tipuri de miceliu care se gasesc in comert, prin urmare, nu vei plati mai mult, din contra, mai putin.
Iata un alt lucru important: fiind un miceliu de inalta calitate, procentul de miceliu folosit pentru inocularea compostului este mai scazut, in comparatie cu alte tipuri de miceliu care se gasesc in comert, prin urmare, nu vei plati mai mult, din contra, mai putin.
Acum fii atent: pretul este negociabil pentru ciupercarii care cumpara cantitati importante
de miceliu. 100 lei Cumpara Acum
de miceliu. 100 lei Cumpara Acum
Saculeti cu Compost gata pregatit inoculati cu Miceliu
In Faza 2-Foarte productiv
Pioppino(Ciuperca de Plop)
Saculeti cu compost de(5 kg) produs in steril
In Faza 2
prevazuti si cu strat de acoperire sterilizat
Foarte productiv
27 lei Cumpara
Saculeti cu compost de 4 kg, produs in steril
In Faza 2- Foarte productiv
27 lei Cumpara
Ganoderma Lucidum
Saculeti cu compost de 4 kg produs in steril
In Faza 2-Foarte productiv
30 lei Cumpara
Pleurotus (Eryngii)
Saculeti cu compost de 5 kg produs in steril
In Faza 2 .Foarte productiv
Pholiota Nameko
Saculeti cu compost de 15 litri produs in steril
In Faza 2
Foarte productiv
35 lei- Cumpara
Curs : Cultivarea Ciupercilor Pleurotus
Primest nr 1 DVD compus de nr 9 video si
nr 1 Manual
Subiectele tratate sunt explicate in mod clar si detaliat:
- pregatirea substratului nutritiv (materia prima)
- metode de pasteurizare a substratului
- Cum să-ţi construieşti un *Tunel de Pasteurizare*
- Cum să-ţi construieşti un *Tunel de Pasteurizare*
- inocularea substratului
- faza de incubare
- pregatirea camerei de fructificare
- Cum să ne construim singuri o instalaţie de umidificare
- Sistemul de ventilatie
- Cum să ne construim singuri o instalaţie de umidificare
- Sistemul de ventilatie
- faza de fructificare
- Cum se combate Mucegaiul Verde (Tricoderma)
- Boli si Parasite
- RECOLTAREA ŞI ÎNTREŢINEREA
- Cultivarea Ciupercilor Pleurotus pe Butuci de Lemn
- Cum se alege lemnul
- Inocularea Butucilor
- Cultivarea Ciupercilor in Zat de Cafea*: Cum? De ce?
- Care ciuperci se pot cultiva in zat de cafea
- Cum se cultiva ciupercile in zat de cafea
- Cum se combate Mucegaiul Verde (Tricoderma)
- Boli si Parasite
- RECOLTAREA ŞI ÎNTREŢINEREA
- Cultivarea Ciupercilor Pleurotus pe Butuci de Lemn
- Cum se alege lemnul
- Inocularea Butucilor
- Cultivarea Ciupercilor in Zat de Cafea*: Cum? De ce?
- Care ciuperci se pot cultiva in zat de cafea
- Cum se cultiva ciupercile in zat de cafea
canale de vanzare ( idei si sfaturi)
Costa 50 lei Cumpara
Livram in toata tara cu Fan Courier, sau Posta .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu