Acesta este un
articol foarte interesant, cu o valoare inestimabilă.
Conţinutul
acestuia este rezultatul multor ani de experienţă a unui prieten drag care a
lucrat timp de peste 20 de ani pentru una dintre cele mai importante Platee,
din Italia.
Pentru cine nu
ştie Platea este o firmă specializată, care produce exclusiv compost pentru
ciupercării.
Vom vorbi
despre pregătirea substratului pentru Champignon în anii 80-90, sunt concepte
încă foarte utile şi importante pentru că nu toţi în lume, pregătesc sau pot
să-şi permită pregătirea unui compost indoor.
Anumite pasaje
sunt importante pentru a înţelege cum funcţionează mecanismele biologice.
După câteva
zile de premasă, substratul se pune în stivă pentru a permite continuarea
transformărilor necesare obţinerii unui anumit tip de selectivitate.
Compoziţia chimică a substanţei uscată din compost, are mare influenţă în reglementarea activităţii microorganismelor.
Compoziţia chimică a substanţei uscată din compost, are mare influenţă în reglementarea activităţii microorganismelor.
Procentul de celuloză scade în funcţie de activitatea microorganismelor, şi cantitatea sa este responsabilă pentru stuctura substratului.
În afară de compoziţia substratului, activitatea microflorei este determinată de aer, apă, de cantitatea de substanţă uscată şi în special de cantitaea de apă adăugată substratului.
În cazul în care masa substratului este foarte umedă şi are o umiditate mai mare de 76% ,
în stivă avem un aport scăzut de oxigen.
Temperatura creşte
încet, desigur, pentru că activitatea microorganismelor începe lent şi pentru
că este mult prea multă apă, prezentă în stivă, trebuie să fie încălzită.
Cu toate acestea,
temperatura maximă atinsă este puţin prea mare decât cea care se atinge în
grămezile uscate.
Motivul este că
cu cea mai slabă ventilare a grămezilor umede, căldura produsă, nu este
eliminată rapid.
Ca rezultat al
umidităţii ridicate în grămadă este posibil să ne confruntăm cu concentraţii
mari de dioxid de carbon şi, prin
urmare, la condiţii puternic anaerobe care pot afecta calitatea substanţei
organice.
Conţinutul de
umiditate de 70-72% în grămadă reprezintă condiţii aerobe (5-20% oxigen) şi
microaerobe (0-5%) în marea parte a masei, optime pentru compostat.
Umiditate mai
mică de 68% face ca masele să fie puternic
aerate cu aer rece care vine din exterior. În acest mod, o bună parte din
căldura produsă dispare şi temperatura nu va atinge valori mari din contră va
scădea după ce a atins maxima.
Concentraţia de
oxigen în masă are fără îndoială o mare influenţă asupra eliberării şi concentraţiei
de amoniac, şi in acest fel asupra intregului proces de amonificare.
Acest lucru
este foarte important pentru că trebuie să acordaţi o mare atenţie acestui
proces, în special referitor la diferite
condiţii climatice în grămada de compost.
Conţinutul de
umiditate al bălegarului proaspăt şi conţinutul
de umiditate atins la umplere ( a camerei de pasteurizare), dau cantitea
de apă adăugată în timpul compostării.
Procentul de
apă influenţează foarte mult cantitatea de compost care poate fi făcut cu o
tonă de bălegar proaspăt de cal.
Cu adaosuri de
90 kg de substanţă uscată: pollina(îngrăşământ, găinaţ uscat), uree, gips,
pentru tona de bălegar proaspăt, s-a constatat la sârşitul fermentaţiei, în
medie, o scădere de 35% a substanţei uscate şi 35% din totalul cantităţii de apă
(se referă la cea prezentă în bălegar plus cea adăugată).
Cu un conţinut
de umiditate mediu al compostului de 72% şi folosind 100 kg de substrat pe
metru pătrat, scăderea medie a substanţei uscate în pasteurizare este de 17,5%
adică 5 kg/mp (28 kg de substanţă uscată, rămân 23 kg), în timp ce scăderea
medie a apei este de 22,5 l/mp.
S-a constatat
că, de asemenea, în cazul în care, din orice motiv se reduce scăderea
substanţei uscate, de asemenea se reduce şi evaporarea apei, dacă există o
scădere majoră a substanţei uscate, creşte implicit şi evaporarea.
Un compost umed
conţine mai
multă apă şi trece printr-o mare scădere în substanţa uscată faţă de cel uscat.
Umiditatea la
umplerea camerei de pasteurizare determină într-un anumit sens, aceea pe care o
vom regăsi la însămânţat.
Este evident că
umiditatea de 75% al unui compost, scade cu 4%, cea de 70% cu circa 6% şi cea
de 65% cu 8%, deoarece mare parte din
evaporarea caldă necesară este obţinută prin acelaşi compost cu ajotorul
combustiei substanţei uscate.
Este foarte
greu într-un compost umed să obţinem printr-o intervenţie externă,o scădere
mare a umidităţii, mai mare decât cea care poate să apară natural.
Un compost care
este prea umed, rămâne umed chiar dacă se foloseşte căldură sau ventilaţie
externă.
Un compost care
este prea uscat poate fi îmbunătăţit dacă se i se adaugă în timp, la umplere
sau imediat după pasteurizare o cantitate adecvată de apă.
Dacă compoziţia
substratului este bună cursul compostatului depinde în totalitate de raportul
dintre substanţa uscată/ apă/ raţia de aer, în compost.
Acest raport
este puternic influenţat de conţinutul de umiditate şi forţa cu care compostul
a fost tasat.
Urmăreşte-ne în
continuare, pentru că vor fi alte articole foarte intresante despre pregătirea
substratului pentru Champignon.
Produse
Curs : Cultivarea Ciupercilor Pleurotus
Primest nr 1 DVD compus de nr 9 video si
nr 1 Manual
Subiectele tratate sunt explicate in mod clar si detaliat:
- pregatirea substratului nutritiv (materia prima)
- metode de pasteurizare a substratului
- Cum să-ţi construieşti un *Tunel de Pasteurizare*
- Cum să-ţi construieşti un *Tunel de Pasteurizare*
- inocularea substratului
- faza de incubare
- pregatirea camerei de fructificare
- Cum să ne construim singuri o instalaţie de umidificare
- Sistemul de ventilatie
- Cum să ne construim singuri o instalaţie de umidificare
- Sistemul de ventilatie
- faza de fructificare
- Cum se combate Mucegaiul Verde (Tricoderma)
- Boli si Parasite
- RECOLTAREA ŞI ÎNTREŢINEREA
- Cultivarea Ciupercilor Pleurotus pe Butuci de Lemn
- Cum se alege lemnul
- Inocularea Butucilor
- Cultivarea Ciupercilor in Zat de Cafea*: Cum? De ce?
- Care ciuperci se pot cultiva in zat de cafea
- Cum se cultiva ciupercile in zat de cafea
- Cum se combate Mucegaiul Verde (Tricoderma)
- Boli si Parasite
- RECOLTAREA ŞI ÎNTREŢINEREA
- Cultivarea Ciupercilor Pleurotus pe Butuci de Lemn
- Cum se alege lemnul
- Inocularea Butucilor
- Cultivarea Ciupercilor in Zat de Cafea*: Cum? De ce?
- Care ciuperci se pot cultiva in zat de cafea
- Cum se cultiva ciupercile in zat de cafea
canale de vanzare ( idei si sfaturi)
Costa 50 lei Cumpara
Miceliu pentru Hobby
Sunt Plic de 500 ml (280-300gr)
Avem de: Champignon- Pleurotus- Shiitake-
Ganoderma- Pioppino-Eryngii-Nameko
Suna acum si comanda 0720068592
Miceliu pentru Hobby si Mici Producatori
Miceliu pentru Producatori Mari, Medi
Miceliu Champignon (Italspawn)
Miceliu este produs in Italia de la firma Italspawn unul dintre Liderii Mondiali in sectorul productiei de Miceliu.
Italspawn are o capacitate productiva de peste 12 milioane de litri de miceliu pe an.
Miceliu este produs in Italia de la firma Italspawn unul dintre Liderii Mondiali in sectorul productiei de Miceliu.
Italspawn are o capacitate productiva de peste 12 milioane de litri de miceliu pe an.
Livreaza un miceliu de inalta calitate in peste 24 de tari.
Firma noatra a semnat un acord cu Italspawn pentru Distributia de Miceliu pentru ciuperci in Romania,
Prezul este negociabil pentru cantitate importante
110 lei Cumpara Acum
Sau
Suna Acum si Comanda tel.0720068592 sau 0740781299
Miceliu Pleurotus (Italspawn)
Miceliu Pleurotus cantitatea minima este o punga de
De ce ar plati cineva 100 lei pentru o punga de Miceliu de 10 litri???
Raspunsul este simplu: Beneficiile achizitionarii Miceliului de la Italspawn sunt enorme. Potrivit statisticilor, un numar foarte mare de ciupercari cumparand acest miceliu si-au marit veniturile cu peste 20%.
De exemplu: un cultivator de ciuperci Pleurotus din Italia pe numele Ricci Carlo inainte de a utiliza acest miceliu avea o productie de aproximativ 25%, apoi a trecut la Miceliul de la Italspawn, prin urmare productia sa a sarit pana la 30%, in consecinta venitul sau a crescut considerabil.
Si acestea nu sunt cazuri izolate: devine chiar o rutina pentru ciupercarii care aleg Miceliul Italspawn sa-si vada productia marita considerabil, in consecinta, mai multi bani in buzunar.
Iata un alt lucru important: fiind un miceliu de inalta calitate, procentul de miceliu folosit pentru inocularea compostului este mai scazut, in comparatie cu alte tipuri de miceliu care se gasesc in comert, prin urmare, nu vei plati mai mult, din contra, mai putin.
Iata un alt lucru important: fiind un miceliu de inalta calitate, procentul de miceliu folosit pentru inocularea compostului este mai scazut, in comparatie cu alte tipuri de miceliu care se gasesc in comert, prin urmare, nu vei plati mai mult, din contra, mai putin.
Acum fii atent: pretul este negociabil pentru ciupercarii care
cumpara cantitati importante de miceliu. 100 lei Cumpara Acum
cumpara cantitati importante de miceliu. 100 lei Cumpara Acum
Sau
Saculeti cu Compost gata pregatit inoculati cu Miceliu
In Faza 2-Foarte productiv
Pioppino(Ciuperca de Plop)
Saculeti cu compost de 5 kg produs in steril
In Faza 2
prevazuti si cu strat de acoperire sterilizat
Foarte productiv
27 lei Cumpara
Saculeti cu compost de 4 kg produs in steril
In Faza 2- Foarte productiv
27 lei Cumpara
Saculeti cu compost de 4 kg produs in steril
In Faza 2-Foarte productiv
30 lei Cumpara
Pleurotus (Eryngii)
Saculeti cu compost de 5 kg produs in steril
In Faza 2
Foarte productiv
Hericium ( Coama Leului)
Saculeti cu compost de 5 kg produs in steril
Pholiota Nameko
Livram in toata tara cu Fan Courier, sau Posta .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu