sâmbătă, 7 mai 2016

Importanţa factorului umiditate în pregătirea *Substratului pentru Champignon*


Acesta este un articol foarte interesant, cu o valoare inestimabilă.
Conţinutul acestuia este rezultatul multor ani de experienţă a unui prieten drag care a lucrat timp de peste 20 de ani pentru una dintre cele mai importante Platee, din Italia.

Pentru cine nu ştie Platea este o firmă specializată, care produce exclusiv compost pentru ciupercării.
Vom vorbi despre pregătirea substratului pentru Champignon în anii 80-90, sunt concepte încă foarte utile şi importante pentru că nu toţi în lume, pregătesc sau pot să-şi permită pregătirea unui compost indoor.

Anumite pasaje sunt importante pentru a înţelege cum funcţionează mecanismele biologice.
După câteva zile de premasă, substratul se pune în stivă pentru a permite continuarea transformărilor necesare obţinerii unui anumit tip de selectivitate.

Compoziţia chimică a substanţei uscată din compost, are mare influenţă în reglementarea activităţii microorganismelor.




Procentul de celuloză scade în funcţie de activitatea microorganismelor, şi cantitatea sa este responsabilă pentru stuctura substratului.

În afară de compoziţia substratului, activitatea microflorei este determinată de aer, apă, de cantitatea de substanţă uscată şi în special de cantitaea de apă adăugată substratului.
În cazul în care masa substratului este foarte umedă şi are o umiditate mai mare de 76% , în stivă avem un aport scăzut de oxigen.

Temperatura creşte încet, desigur, pentru că activitatea microorganismelor începe lent şi pentru că este mult prea multă apă, prezentă în stivă, trebuie să fie încălzită.


Cu toate acestea, temperatura maximă atinsă este puţin prea mare decât cea care se atinge în grămezile uscate.
Motivul este că cu cea mai slabă ventilare a grămezilor umede, căldura produsă, nu este eliminată rapid.

Ca rezultat al umidităţii ridicate în grămadă este posibil să ne confruntăm cu concentraţii mari  de dioxid de carbon şi, prin urmare, la condiţii puternic anaerobe care pot afecta calitatea substanţei organice.

Conţinutul de umiditate de 70-72% în grămadă reprezintă condiţii aerobe (5-20% oxigen) şi microaerobe (0-5%) în marea parte a masei, optime pentru compostat.
Umiditate mai mică de  68% face ca masele să fie puternic aerate cu aer rece care vine din exterior. În acest mod, o bună parte din căldura produsă dispare şi temperatura nu va atinge valori mari din contră va scădea după ce a atins maxima.

Concentraţia de oxigen în masă are fără îndoială o mare influenţă asupra eliberării şi concentraţiei de amoniac, şi in acest fel asupra intregului proces de amonificare.
Acest lucru este foarte important pentru că trebuie să acordaţi o mare atenţie acestui proces, în special  referitor la diferite condiţii  climatice în grămada de compost.

Conţinutul de umiditate al bălegarului proaspăt şi conţinutul  de umiditate atins la umplere ( a camerei de pasteurizare), dau cantitea de apă adăugată în timpul compostării.
Procentul de apă influenţează foarte mult cantitatea de compost care poate fi făcut cu o tonă de bălegar proaspăt de cal.


Cu adaosuri de 90 kg de substanţă uscată: pollina(îngrăşământ, găinaţ uscat), uree, gips, pentru tona de bălegar proaspăt, s-a constatat la sârşitul fermentaţiei, în medie, o scădere de 35% a substanţei uscate şi 35% din totalul cantităţii de apă (se referă la cea prezentă în bălegar plus cea adăugată).

Cu un conţinut de umiditate mediu al compostului de 72% şi folosind 100 kg de substrat pe metru pătrat, scăderea medie a substanţei uscate în pasteurizare este de 17,5% adică 5 kg/mp (28 kg de substanţă uscată, rămân 23 kg), în timp ce scăderea medie a apei este de 22,5 l/mp.

S-a constatat că, de asemenea, în cazul în care, din orice motiv se reduce scăderea substanţei uscate, de asemenea se reduce şi evaporarea apei, dacă există o scădere majoră a substanţei uscate, creşte implicit şi evaporarea.


Un compost umed conţine mai multă apă şi trece printr-o mare scădere în substanţa uscată faţă de cel uscat.
Umiditatea la umplerea camerei de pasteurizare determină într-un anumit sens, aceea pe care o vom regăsi la însămânţat.

Este evident că umiditatea de 75% al unui compost, scade cu 4%, cea de 70% cu circa 6% şi cea de 65% cu 8%, deoarece  mare parte din evaporarea caldă necesară este obţinută prin acelaşi compost cu ajotorul combustiei substanţei uscate.


Este foarte greu într-un compost umed să obţinem printr-o intervenţie externă,o scădere mare a umidităţii, mai mare decât cea care poate să apară  natural.
Un compost care este prea umed, rămâne umed chiar dacă se foloseşte căldură sau ventilaţie externă.


 Un compost care este prea uscat poate fi îmbunătăţit dacă se i se adaugă în timp, la umplere sau imediat după pasteurizare o cantitate adecvată de apă.
Dacă compoziţia substratului este bună cursul compostatului depinde în totalitate de raportul dintre substanţa uscată/ apă/ raţia de aer, în compost.

Acest raport este puternic influenţat de conţinutul de umiditate şi forţa cu care compostul a fost tasat.
Urmăreşte-ne în continuare, pentru că vor fi alte articole foarte intresante despre pregătirea substratului pentru Champignon.

Produse




Curs : Cultivarea Ciupercilor Pleurotus
Primest nr 1 DVD compus de nr 9 video si 
nr 1 Manual 

Subiectele tratate sunt explicate in mod clar si detaliat:
-        pregatirea substratului nutritiv (materia prima)
-          metode de pasteurizare a substratului
-     Cum să-ţi construieşti un *Tunel de Pasteurizare*
-          inocularea substratului
-          faza de incubare
-          pregatirea camerei de fructificare
-     Cum să ne construim singuri o instalaţie de      umidificare
-     Sistemul de ventilatie
-          faza de fructificare
-     Cum se combate Mucegaiul Verde (Tricoderma)
-     Boli si Parasite
-     RECOLTAREA ŞI ÎNTREŢINEREA
-     Cultivarea Ciupercilor Pleurotus pe Butuci de Lemn                                    
-     Cum se alege lemnul
-     Inocularea Butucilor
-     Cultivarea Ciupercilor in Zat de Cafea*: Cum? De ce?
-     Care ciuperci se pot cultiva in zat de cafea
-     Cum se cultiva ciupercile in zat de cafea
      canale de vanzare ( idei si sfaturi)
                                                              Costa 50 lei  Cumpara

Miceliu pentru Hobby 


Sunt Plic de 500 ml (280-300gr)
Avem de: Champignon- Pleurotus- Shiitake- 
Ganoderma- Pioppino-Eryngii-Nameko

16 lei Cumpara


Suna acum si comanda 0720068592






Miceliu pentru Hobby si Mici Producatori


                            


1) Pleurotus sunt pungi de 3L (1,7 kg circa) costa 34,50 lei Cumpara

















2) Champignon- Punga de 3l ( 1,8kg circa) kg costa 39 lei  Cumpara















3) Shiitake - Punga 3 litri (1,7 kg circa) costa 39 lei Cumpara
















4) Pioppino- Punga 3 Litri (1,7 kg circa) costa 39 lei- Cumpara






5) Eryngii (Cardoncello)- Punga 3 litri (1,7 kg circa) costa 39 lei- Cumpara



6)Pholiota Nameko - Punga 3 litri (1,7 kg circa) costa 39 lei- Cumpara Acum



Miceliu pentru Producatori Mari, Medi 




Miceliu Champignon (Italspawn)

Miceliu este produs in Italia de la firma Italspawn unul dintre Liderii Mondiali in sectorul productiei de Miceliu.
Italspawn are o capacitate productiva de peste 12 milioane de litri de miceliu pe an. 
Livreaza un miceliu de inalta calitate in peste 24 de tari. 
Firma noatra a semnat un acord cu Italspawn pentru Distributia de Miceliu pentru ciuperci in Romania


Prezul este negociabil pentru cantitate importante

110 lei Cumpara Acum



                            
Sau
Suna Acum si Comanda tel.0720068592 sau 0740781299






Miceliu Pleurotus (Italspawn)


Miceliu Pleurotus cantitatea minima este o punga de 


De ce ar plati cineva 100 lei pentru o punga de Miceliu de 10 litri???
Raspunsul este simpluBeneficiile achizitionarii Miceliului de la Italspawn sunt enorme. Potrivit statisticilor, un numar foarte mare de ciupercari cumparand acest miceliu si-au marit veniturile cu peste 20%.

De exempluun cultivator de ciuperci Pleurotus din Italia pe numele Ricci Carlo inainte de a utiliza acest miceliu avea o productie de aproximativ 25%, apoi a trecut la Miceliul de la Italspawn, prin urmare productia sa a sarit pana la 30%, in consecinta venitul sau a crescut considerabil.

Si acestea nu sunt cazuri izolate: devine chiar o rutina pentru ciupercarii care aleg Miceliul Italspawn sa-si vada productia marita considerabil, in consecinta, mai multi bani in buzunar.

Iata un alt lucru important: fiind un miceliu de inalta calitate, procentul de miceliu folosit pentru inocularea compostului este mai scazut, in comparatie cu alte tipuri de miceliu care se gasesc in comert, prin urmare, nu vei plati mai mult, din contra, mai putin.
Acum fii atent: pretul este negociabil pentru ciupercarii care

 cumpara cantitati importante de miceliu. 100 lei Cumpara Acum
                                     Sau
Suna Acum si Comanda tel.0720068592 sau 0740781299


Kit Complet pentru 1 Saculet
costa 19,50   Cumpara


Kit Complet pentru 2 Saculeti

costa  31,50  Cumpara




Saculeti cu Compost gata pregatit inoculati cu Miceliu




Pleurotus Ostreatus

Saculeti cu compost de 6 kg produs in steril
In Faza 2-Foarte productiv

27 lei   Cumpara





Saculeti cu compost de 5 kg produs in steril 
In Faza 2
prevazuti si cu strat de acoperire sterilizat

Foarte productiv

27 lei   Cumpara







     Shiitake
    
    Saculeti cu compost de 4 kg produs in steril
     In Faza 2- Foarte productiv

      27 lei  Cumpara




    
    
    Ganoderma Lucidum

    Saculeti cu compost de 4 kg produs in steril
    In Faza 2-Foarte productiv

     30 lei  Cumpara





Pleurotus (Eryngii)

Saculeti cu compost de 5 kg produs in steril 
In Faza 2
Foarte productiv

27 lei-  Cumpara





Hericium ( Coama Leului)

Saculeti cu compost de 5 kg produs in steril 

In Faza 2 .Foarte productiv

27 lei    Cumpara



Pholiota Nameko

Saculeti cu compost de 15 litri produs in steril 
In Faza 2
Foarte productiv

35 lei-  Cumpara



Livram in toata tara cu Fan Courier, sau Posta .

Sună Acum la acest număr de telefon 0720068592 şi  Comandă 

Sau poţi comanda la această adresă de e-mail italromtimis@gmail.com

                SAU COMANDA AICI

                                 Magazin on-line









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu