luni, 8 februarie 2016

Agaricus *Blazei Murill*- Tehnica de Cultivare


Agaricus Blazei Murill sau “Ciuperca lui Dumnezeu” provine din Brazilia “Cogumelo do Sol”, iar introducerea ei in circuitul terapiilor naturale si alternative s-a realizat dupa ce, in anii ’70, intrigati de longevitatea populatiei native dintr-o  anumita zona a Braziliei, dupa multe cercetari s-a descoperit faptul ca, longevitatea era datorata consumului de Agaricus Blazei.
Aceasta ciuperca s-a dovedit a fi unul dintre  alimentele cu cel mai puternic efect de intarire a sistemului imunitar, motiv pentru care a fost folosita in tratarea unei varietati foarte mari de afectiuni, de la hepatita, ateroscleroza, boli cardiovasculare sau renale, reumatism, hiper/ hiportensiune, diabet, angina, tromboze, angiosternoze, hemiplegia, limfom  etc.

Dovedindu-se extrem de eficienta nu doar in tratarea, ci si in prevenirea acestor afectiuni,  ciuperca a inceput sa fie cultivata in mai multe tari si folosita in scop medical, iar interesul cercetatorilor asupra proprietatiilor sale extraordinare de stimulare a sistemului imunitar a crescut foarte mult in ultimii ani.
Nu vreau sa ma lungesc prea mult, vorbind despre  proprietatile miraculoase ale acestei ciuperci, puteti s-o faceti si voi, pe internet.



Am vrut sa va spun, ca, Agaricus Blazei Murill, in prezent, putem sa-l cultivam singuri, asa cum se intampla  deja cu Ganoderma si Shiitake.
Am inceput sa ma interesez de aceasta ciuperca in urma cu 4 ani, am studiat tehnicile de cultivare practicate in Brazilia, am reusit sa intru in posesia unor materiale informative (contra cost) de la una din cele mai mari companii producatoare din Brazilia ( ganditi-va, proprietarul este japonez) si am inceput experimentarea, obtinand rezultate bune.



Pregatirea compostului
Blazei face parte din familia Agaricus, prin urmare putem sa pregatim un compost  la fel cum vi l-am explicat pentru Champignon, desigur sunt multe formule, daca folositi aceea cu balegar de cal  e si mai bine.
Dupa ce compost s-a maturat, pentru mici cantitati va recomand, sa nu pasteurizati, ci sa sterilizati (utilizati o oala sub presiune) folosind pungi de 5L autoclavabile pe care sa le inchideti cu un capac cu filtru ( vezi Shiitake).


Daca optati pentru pasteurizare, cititi-o bine cea pe care v-am scris-o  pentru Champignon, dar va recomand s-o repetati cel putin de doua ori, adica a doua zi repetati procedura.

Faza de inoculare
Odata racite pungile, se trece la faza de inoculare, in acest caz trebuie sa folosim in jur de 15% de Spawn, daca punga cantareste 2kg trebuie sa folositi pentru inoculare cel putin 300g de Spawn ( vezi Shiitake).



Incubarea
Pungile se pun in incubator, la o temperatura constanta de 24°-28° C, umiditatea trebuie sa se situeze la valoarea  de 70- 80 %, nu este nevoie de schimb de aer si de lumina. Cand observati ca miceliul a colonizat( s-a impanzit ) complet punga ( este destul de lung in jur de 2/ 3 luni) puteti trece la faza succesiva.



Fructificarea
Pungile sunt asezate una langa celalalta in camera de fructificare (vezi articolul precedent, camera de fructificarea) le deschideti in parte superioara si presarati un strat de acoperire (vezi articolul precedent Champignon).
Conditiile de microclimat sunt diferite, fata de Champignon, temperatura asigurata 25°- 32°C, umiditatea aerului foarte ridicata 95%, schimb de aer frecvent.

Productia este destul de slaba, in jur de 15% din greutatea compostului, de exemplu din 100 kg de compost se vor obtine 15 kg de cuperci.
In Brazilia se cultiva si pe camp, compostul (in saci) dupa ce a terminat faza de incubare in mediul propice, este dus pe camp, scos din sacii de nylon si asezat pe randuri, apoi acoperit cu un strat de pamant, peste care se pun paie, iarba uscata etc, se uda incontinuu (utilizand un programator) cand au iesit ciupercile se inlatura paiele si se recolteaza.



Spre deosebire de Ganoderma, care nu este comestibila, fiind de consistenta lemnoasa, Agaricus Blazei, este foarte gustoasa si moale ca si Champignon, prin urmar o puteti consuma proaspata, uscata, sub forma de pulbere, sau faceti extracte( vezi Ganoderma).



P.S. Daca acest articol ti-a fost util, lasa-ne un comentariu si distribuie, Multumesc

Magazin on-line

5 comentarii: