Agaricus Blazei Murill sau “Ciuperca lui
Dumnezeu” provine din Brazilia “Cogumelo do Sol”, iar introducerea ei in
circuitul terapiilor naturale si alternative s-a realizat dupa ce, in anii ’70,
intrigati de longevitatea populatiei native dintr-o anumita zona a
Braziliei, dupa multe cercetari s-a descoperit faptul ca, longevitatea era datorata
consumului de Agaricus Blazei.
Aceasta ciuperca s-a dovedit a fi unul dintre
alimentele cu cel mai puternic efect de intarire a sistemului
imunitar, motiv pentru care a fost folosita in tratarea unei varietati foarte
mari de afectiuni, de la hepatita, ateroscleroza, boli cardiovasculare sau
renale, reumatism, hiper/ hiportensiune, diabet, angina, tromboze,
angiosternoze, hemiplegia, limfom etc.
Dovedindu-se extrem de eficienta nu doar in
tratarea, ci si in prevenirea acestor afectiuni, ciuperca a inceput sa
fie cultivata in mai multe tari si folosita in scop medical, iar interesul
cercetatorilor asupra proprietatiilor sale extraordinare de stimulare a
sistemului imunitar a crescut foarte mult in ultimii ani.
Nu vreau sa ma lungesc prea mult, vorbind despre
proprietatile miraculoase ale acestei ciuperci, puteti s-o faceti si voi,
pe internet.
Am vrut sa va spun, ca, Agaricus Blazei Murill, in
prezent, putem sa-l cultivam singuri, asa cum se intampla deja cu
Ganoderma si Shiitake.
Am inceput sa ma interesez de aceasta ciuperca in
urma cu 4 ani, am studiat tehnicile de cultivare practicate in Brazilia, am
reusit sa intru in posesia unor materiale informative (contra cost) de la una
din cele mai mari companii producatoare din Brazilia ( ganditi-va, proprietarul
este japonez) si am inceput experimentarea, obtinand rezultate bune.
Blazei face parte din familia Agaricus, prin
urmare putem sa pregatim un compost la fel cum vi l-am explicat pentru
Champignon, desigur sunt multe formule, daca folositi aceea cu balegar de cal
e si mai bine.
Dupa ce compost s-a maturat, pentru mici cantitati
va recomand, sa nu pasteurizati, ci sa sterilizati (utilizati o oala sub
presiune) folosind pungi de 5L autoclavabile pe care sa le inchideti cu un capac
cu filtru ( vezi Shiitake).
Daca optati pentru pasteurizare, cititi-o bine cea
pe care v-am scris-o pentru Champignon,
dar va recomand s-o repetati cel putin de doua ori, adica a doua zi repetati
procedura.
Faza de inoculare
Odata racite pungile, se trece la faza de
inoculare, in acest caz trebuie sa folosim in jur de 15% de Spawn, daca punga
cantareste 2kg trebuie sa folositi pentru inoculare cel putin 300g de Spawn (
vezi Shiitake).
Incubarea
Pungile se pun in incubator, la o temperatura
constanta de 24°-28° C, umiditatea trebuie sa se situeze la valoarea de
70- 80 %, nu este nevoie de schimb de aer si de lumina. Cand observati ca
miceliul a colonizat( s-a impanzit ) complet punga ( este destul de lung in jur
de 2/ 3 luni) puteti trece la faza succesiva.
Fructificarea
Pungile sunt asezate una langa celalalta in camera
de fructificare (vezi articolul precedent, camera de fructificarea) le
deschideti in parte superioara si presarati un strat de acoperire (vezi
articolul precedent Champignon).
Conditiile de microclimat sunt diferite, fata de
Champignon, temperatura asigurata 25°- 32°C, umiditatea aerului foarte ridicata
95%, schimb de aer frecvent.
Productia este destul de slaba, in jur de 15% din
greutatea compostului, de exemplu din 100 kg de compost se vor obtine 15 kg de
cuperci.
In Brazilia se cultiva si pe camp, compostul (in
saci) dupa ce a terminat faza de incubare in mediul propice, este dus pe camp,
scos din sacii de nylon si asezat pe randuri, apoi acoperit cu un strat de
pamant, peste care se pun paie, iarba uscata etc, se uda incontinuu (utilizand
un programator) cand au iesit ciupercile se inlatura paiele si se recolteaza.
Spre deosebire de Ganoderma, care nu este
comestibila, fiind de consistenta lemnoasa, Agaricus Blazei, este foarte
gustoasa si moale ca si Champignon, prin urmar o puteti consuma proaspata,
uscata, sub forma de pulbere, sau faceti extracte( vezi Ganoderma).
P.S. Daca acest articol ti-a
fost util, lasa-ne un comentariu si distribuie, Multumesc
Magazin on-line
Magazin on-line
Sunt foarte interesat de procurarea miceliului de Agaricus Blazei Murill.
RăspundețiȘtergerecontact 0771 414 069 sau monarom2000@yahoo.com
ȘtergereSi eu sunt interesată.
RăspundețiȘtergeredaca ati primit careva raspuns ma intereseaza si pe mine , multumesc
RăspundețiȘtergereși eu sunt interesat
RăspundețiȘtergere