luni, 11 ianuarie 2016

*Pregatirea Compostului pentru #Pleurotus*-Faza 1(incepator)



Acest Blog este adresat celor care doresc sa se apropie de cultivarea ciupercilor(incepatori),pentru o mica afacere, pentru hobby, pentru uz casnic.
Visul de a face bani cu usurinta nu este acesta, daca va ganditi sa deschideti o ciupercarie trebuie sa aveti bani dar nu putini, si nu aveti experienta (multa experienta) este ca si cum ati arunca banii pe fereastra, deci nu va faceti ILUZII. 

Daca aveti acest obiectiv trebuie inainte de toate sa va faceti experienta, si sa investiti putini bani.
In prima faza FORMAREA
 sa cititi oriunde gasiti informatii, internet, carti sau cel mai bine este sa colaborati cu o persoana cu experienta adevarata in acest domeniu, cateva intrebari; 
Pot sa reusesc? 
Am vointa si Tenacitatea de a suporta greselile care le voi face? 
Am timp si dedicare? daca raspunsurile vor fi pozitive puteti incepe.

https://artacultivariiciupercilor.blogspot.ro/2016/02/ebook-tehnica-de-cultivare-ciupercilor.html

Ca si incepatori nu trebuie sa va ganditi la CHAMPIGNON este o ciuperca care nu permite nici cea mai mica eroare, trebuie respectati  toti parametrii, altfel nu veti reusi,oricum vom vorbi si despre Champignon.

PLEUROTUS OSTREATUS este ciuperca care va poate initia, nu are parametrii asa rigizi. La inceput nu va ganditi la profit sau la productivitatea compostului,  doar la experienta pe care o veti acumula.
Cand formarea dvs a ajuns la un nivel mai ridicat puteti sa va ganditi la dezvoltarea afacerii dar mereu cu pasi mici. Oricum cu cat invatati mai mult, cu atat castigati mai mult.




Incepem sa vorbim despre pregatirea compostului  pentru Pleurotus:

Miceliul pentru a creste are nevoie de un substrat nutritiv cu un continut ridicat de  polizaharide si lignina, dar scazut in saruri minerale.


Adaugand in compost suplimente ca: malai, tarate, orz, faina de soia si azot crestem simtitor nivelul productiei.

Acum nu folosim aceste suplimente, deoarece este prea riscant.

Cand veti avea o experienta bogata  veti puteti sa va ganditi
la acestea.


Sunt multe retete si materiale care se pot folosi, cea mai simpla metoda este cea cu paie de grau, pentru ca prezinta o textura mai buna (sunt mai tari) fata de celelalte care au o textura mai slaba. 

Paiele trebuie sa fie bune sa nu prezinte pete de mucegai, si sa nu miroasa a mucegai, daca puteti le maruntiti, daca nu le lasati asa.

O faza foarte importanta este Pasteurizarea, fundamentala pentru obtinerea unui compost bun. 
Citim carti sau diferite articole gasite pe internet sau aflam de la diversi vanzatori ca fara tunelul de pasteurizare nu se poate face, da, sunt de acord pentru ciupercariile mari, dar incepatorii, hobbystii sau micii producatori care nu-si pot permite tunelul, ce fac? trebuie sa gaseasca diferite solutii pentru a-si atinge scopul. 

Pasteurizarea nu este altceva decat un tratament termic care va elimina o parte din microorganisme si microflora “dusmani si competitori” ai miceliului nostru, cu acest tratament (cu aburi, apa calda, si pasteurizare la rece-chimica ) daca procedam corect ajungem sa dam miceliului nostru un avantaj macar de 15 zile, adica nu va avea probleme cu competitorii.





https://artacultivariiciupercilor.blogspot.ro/2016/02/ebook-tehnica-de-cultivare-ciupercilor.html

Acum eu va explic una din multele metode, dar cu siguranta una dintre cele mai bune (personal folosesc aceasta metoda si mereu cu succes) pentru Pasteurizarea compostului este cea cu apa calda.


In acest caz folosind paie de grau,va trebuie macar un butoi din fier unde incalziti apa pana la 80 grade celsius, apoi turnati apa in alt butoi unde ati pus paiele pana le scufundati, puneti un capac pe butoi si-l  lasati 3-4 ore,dupa care trebuie sa goliti apa si sa lasati paiele sa se scurga circa 5-6 ore.
Va urma......

P.S. Daca acest articol ti-a fost util, lasa-ne un comentariu si distribuie, Multumesc

Magazin on-line

Un comentariu: