Pregatirea compostului dureaza 30 zile si se face, pe cat posibil, in
apropierea ciupercariei
Reteta (compost mixt ) pe baza de
paie, gunoi de cal, vaca, oaie, sau de gaina. Pentru a obtine o tona de compost
se vor folosi urmatoarele materiale:
-gunoi de vaca si de oaie -250 kg;
-gunoi de gainai -100 kg;
-paie de grau -150 kg.
La acestea se vor mai adauga 2-3 kg de uree si 22-24 kg de ipsos repartizat la fiecare
intors.
Fazele tehnologice de pregatire a compostului
Preinmuierea materiei prime (balegar +paie), se pune pe platforma preferabil
(betonata) sub forma de gramada si se uda zilnic, cu furtunul, se taseaza. Se
uda pana in momentul in care apa incepe sa se scurga de sub gramada. Aceasta
operatie dureaza 5 zile .
Omogenizarea (amestecarea) compostului incepe din ziua a 6-a de la
inceperea pregatirii. Dupa ce se amesteca bine componentele, cu furca, din nou
se pune in gramada si se uda, de asemenea zilnic, timp de inca 4-5 zile
Compostul se ia cu furca din gramada si se incepe formarea altei gramezi (
compostul trebuie afanat in momentul mutarii) cu urmatoarele dimensiuni:
latimea in jur 2 m, inaltimea in jur 1,8 m, iar lungimea – in functie de
cantitatea de compost.
In aceasta faza nu se mai uda (cu mici exceptii) si nu se mai taseaza. Se
lasa astfel 4-5 zile, dupa care incep intoarcerile.
Intoarcerea compostului din platforma incepe din a 15 -a zi . Se fac 3-4
intoarceri, la intervale de 4-5 zile .
La primul intors se administreaza 5
-6 kg ipsos + urea (toata), la intorsul
al 2-lea si al 3-lea se mai adauga ipsos. Intorsul 4 se executa atunci cand
paiele nu s-au innegrit si nu se rup usor (deci compostul are o compostare
insuficienta). Intorsul se executa cu furca, practic se muta alaturi,
pastrandu-i dimensiunile in asa fel incat gunoiul de pe margini si de la capete
sa se aseze in interiorul noii platforme.
Pasteurizarea naturala.
Dupa ultimul intors, in platforma de compost se fac niste canale de
aerisire (ca la silozul de cartofi), cu burlane perforate pentru evacuarea
aerului incalzit din interior. Platforma in intregime se acopera cu folie de
polietilena pentru o perioada de 48 de ore decupand folia la gurile burlanelor.
Se controleaza temperatura in interior (trebuie sa ajunga la 65 -70°C.
-Umiditatea optima a unui compost de calitate este cuprinsa intre 63-65 %.
Practic, continutul in apa al unui compost bun se verifica foarte simplu: se ia
in mana o cantitate din compost (cat sa se umple pumnul ), se strange puternic
in pumn: daca nu curge apa printre degete dar mana ramane umeda, atunci
compostul are umiditatea optima.
- Culoarea caracteristica este cafeniu – inchis.
- Textura – elastica, se verifica practic prin strangerea in mana; daca
aceasta nu se face bolovan, ci isi revine dupa strangere si nici nu se lipeste
de mana – este un compost bun.
- Paiele se rup cu usurinta.
- Mirosul sa fie de paine coapta, in nici un caz de amoniac.
- PH-ul cuprins in jur de 7-7,4, reactia acida nu este favorabila culturii
ciupercilor.
P.S. Daca acest
articol ti-a fost util, lasa-ne un comentariu si distribuie, Multumesc
P.S. Urmareste-ne
si pe Facebook!
https://www.facebook.com/claudioalina.fogli
Produse
Curs : Cultivarea Ciupercilor Pleurotus
Primest nr 1 DVD compus de nr 9 video si
nr 1 Manual
Subiectele tratate sunt explicate in mod clar si detaliat:
- pregatirea substratului nutritiv (materia prima)
- metode de pasteurizare a substratului
- Cum să-ţi construieşti un *Tunel de Pasteurizare*
- Cum să-ţi construieşti un *Tunel de Pasteurizare*
- inocularea substratului
- faza de incubare
- pregatirea camerei de fructificare
- Cum să ne construim singuri o instalaţie de umidificare
- Sistemul de ventilatie
- Cum să ne construim singuri o instalaţie de umidificare
- Sistemul de ventilatie
- faza de fructificare
- Cum se combate Mucegaiul Verde (Tricoderma)
- Boli si Parasite
- RECOLTAREA ŞI ÎNTREŢINEREA
- Cultivarea Ciupercilor Pleurotus pe Butuci de Lemn
- Cum se alege lemnul
- Inocularea Butucilor
- Cultivarea Ciupercilor in Zat de Cafea*: Cum? De ce?
- Care ciuperci se pot cultiva in zat de cafea
- Cum se cultiva ciupercile in zat de cafea
- Cum se combate Mucegaiul Verde (Tricoderma)
- Boli si Parasite
- RECOLTAREA ŞI ÎNTREŢINEREA
- Cultivarea Ciupercilor Pleurotus pe Butuci de Lemn
- Cum se alege lemnul
- Inocularea Butucilor
- Cultivarea Ciupercilor in Zat de Cafea*: Cum? De ce?
- Care ciuperci se pot cultiva in zat de cafea
- Cum se cultiva ciupercile in zat de cafea
canale de vanzare ( idei si sfaturi)
Costa 50 lei Cumpara
Miceliu pentru Hobby
Sunt Plic de 500 ml (280-300gr)
Avem de: Champignon- Pleurotus- Shiitake-
Ganoderma- Pioppino-Eryngii-Nameko
Suna acum si comanda 0720068592
Miceliu pentru Hobby si Mici Producatori
Miceliu pentru Producatori Mari, Medi
Miceliu Champignon (Italspawn)
Miceliu este produs in Italia de la firma Italspawn unul dintre Liderii Mondiali in sectorul productiei de Miceliu.
Italspawn are o capacitate productiva de peste 12 milioane de litri de miceliu pe an.
Miceliu este produs in Italia de la firma Italspawn unul dintre Liderii Mondiali in sectorul productiei de Miceliu.
Italspawn are o capacitate productiva de peste 12 milioane de litri de miceliu pe an.
Livreaza un miceliu de inalta calitate in peste 24 de tari.
Firma noatra a semnat un acord cu Italspawn pentru Distributia de Miceliu pentru ciuperci in Romania,
Prezul este negociabil pentru cantitate importante
110 lei Cumpara Acum
Sau
Suna Acum si Comanda tel.0720068592 sau 0740781299
Miceliu Pleurotus (Italspawn)
Miceliu Pleurotus cantitatea minima este o punga de
De ce ar plati cineva 100 lei pentru o punga de Miceliu de 10 litri???
Raspunsul este simplu: Beneficiile achizitionarii Miceliului de la Italspawn sunt enorme. Potrivit statisticilor, un numar foarte mare de ciupercari cumparand acest miceliu si-au marit veniturile cu peste 20%.
De exemplu: un cultivator de ciuperci Pleurotus din Italia pe numele Ricci Carlo inainte de a utiliza acest miceliu avea o productie de aproximativ 25%, apoi a trecut la Miceliul de la Italspawn, prin urmare productia sa a sarit pana la 30%, in consecinta venitul sau a crescut considerabil.
Si acestea nu sunt cazuri izolate: devine chiar o rutina pentru ciupercarii care aleg Miceliul Italspawn sa-si vada productia marita considerabil, in consecinta, mai multi bani in buzunar.
Iata un alt lucru important: fiind un miceliu de inalta calitate, procentul de miceliu folosit pentru inocularea compostului este mai scazut, in comparatie cu alte tipuri de miceliu care se gasesc in comert, prin urmare, nu vei plati mai mult, din contra, mai putin.
Iata un alt lucru important: fiind un miceliu de inalta calitate, procentul de miceliu folosit pentru inocularea compostului este mai scazut, in comparatie cu alte tipuri de miceliu care se gasesc in comert, prin urmare, nu vei plati mai mult, din contra, mai putin.
Acum fii atent: pretul este negociabil pentru ciupercarii care
cumpara cantitati importante de miceliu. 100 lei Cumpara Acum
cumpara cantitati importante de miceliu. 100 lei Cumpara Acum
Sau
Saculeti cu Compost gata pregatit inoculati cu Miceliu
In Faza 2-Foarte productiv
Pioppino(Ciuperca de Plop)
Saculeti cu compost de 5 kg produs in steril
In Faza 2
prevazuti si cu strat de acoperire sterilizat
Foarte productiv
27 lei Cumpara
Saculeti cu compost de 4 kg produs in steril
In Faza 2- Foarte productiv
27 lei Cumpara
Saculeti cu compost de 4 kg produs in steril
In Faza 2-Foarte productiv
30 lei Cumpara
Pleurotus (Eryngii)
Saculeti cu compost de 5 kg produs in steril
In Faza 2
Foarte productiv
Hericium ( Coama Leului)
Saculeti cu compost de 5 kg produs in steril
Pholiota Nameko
Livram in toata tara cu Fan Courier, sau Posta .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu