Inocularea sau însămânţarea este practica cea mai importantă atât pentru ciupercarul profesionist cât şipentru hobbyist. Hobbyistul, în mod special, comite în această operaţie cea mai mare parte a greşelilor mai ales prin neglijarea celor mai elementare norme de igienă.
Foarte des, mulţi ating miceliul cu mâinile şi haine murdare sau inoculează în spaţii necorespunzătoare din punct de vedere al igienei, nu au grijă să-l protejeze de propria lor respiraţie folosind o simplă mască.
În cazul în care însămânţarea are loc în spaţii închise este indispensabil să se aleagă un spaţiu curat şi este întotdeauna recomandabil când este posibil o dezinfectare preventivă de exemplu cu apă şi Virocid sau văruind spaţiul cu var.
În plus, o bună regulă este sfărâmiţarea miceliului înainte de utilizare, cu mâinile bine spălate ţinându-l într-un recipient curat pentru a-l putea inocula cu uşurinţă în substraturi sau butuci de lemn, fără să cadă pe jos, evitând astfel tentaţia de a-l aduna de jos.
Incubarea
Inoculat într-un bun substrat de cultură miceliul tinde să se multiplice şi să invadeze complet substratul, această fază ia numele de Incubare. În mod normal incubarea are loc în prezenţa unor mari concentraţii de anihidridă carbonică(CO2) şi umiditate (70%), motiv pentru care substraturile de cultură sunt întodeauna mai mult sau mai puţin învelite sau acoperite cu materiale plastice impermeabile la gaz şi apă şi ţinute la o temperatură bine definită(22-26°C).
Temperaturile optimale facilitează incubarea, cele care se abat de la acestea, pot nu doar încetini acest proces, cât mai ales să-l împiedice. În mod normal temperaturi inferioare celei optimaleîncetinesc doar incubarea fără s-o împiedice, dar cresc posibilitatea contaminării substratului, în special în cazul în carePasteurizarea nu a fost realizată corect.
Temperaturile prea ridicate pot deteriora miceliul până la punctul de a compromite incubarea.
Fructificarea
Producţia de carpofori( bazidiofruct- partea aeriană a ciupercii formată din pălărie şi picior)
Completată incubarea, substraturile de cultură seprezintă complet împânzite de miceliu: acesta este momentul oportun pentru a-i duce în spaţiile de cultivare până când încep fructificarea şi o abundentă producţie de ciuperci îţi va răsplăti truda şi neliniştile. Ciupercarii profesionişti dispun de camere de producţie climatizate unde realizeaztă condiţiile potrivite de temperatură, umiditate, ventilaţie şi lumină optimale pentru producţia de ciuperci.
Rareori amatorul dispune de spaţii similare, astfel, cunoscând cu exactitate necesităţile climatice ale ciupercii pe care vrea s-o cultive precum şi timpii de incubare ai substratului, va programaieşirea primordiilor în acele perioade sezoniere fireşte favorabile.
Deci, pentru a face ciuperci?
#1.cumpărarea substraturilor deja pregătite de cultivat „în casă şi în grădină”. Este sistemul cel mai puţin complicat pentru cei care doresc să aibă un produs proaspăt, natural, gustos şi parfumat cu uşurinţă şi repede. Sau de la oricine improvizează, producândCompost în condiţii improprii şi cu puţină experienţă.
#2. achiziţionarea miceliului cu care să-ţi pregăteşti propriul substrat. Este aceasta strada cercetării şi marii pasiuni pentru ciuperci, dar, din păcate nu întodeauna dă rezultatele sperate în timpii doriţi. Dar când ajungi să înţelegi şi să reuşeşti îţi garantez că satisfacţia este de nedescris.
P.S. Daca acest articol ti-a fost util, lasa-ne un comentariu si distribuie, Multumesc
Produse
Curs : Cultivarea Ciupercilor Pleurotus
Primest nr 1 DVD compus de nr 9 video si
nr 1 Manual
Subiectele tratate sunt explicate in mod clar si detaliat:
- pregatirea substratului nutritiv (materia prima)
- metode de pasteurizare a substratului
- Cum să-ţi construieşti un *Tunel de Pasteurizare*
- Cum să-ţi construieşti un *Tunel de Pasteurizare*
- inocularea substratului
- faza de incubare
- pregatirea camerei de fructificare
- Cum să ne construim singuri o instalaţie de umidificare
- Sistemul de ventilatie
- Cum să ne construim singuri o instalaţie de umidificare
- Sistemul de ventilatie
- faza de fructificare
- Cum se combate Mucegaiul Verde (Tricoderma)
- Boli si Parasite
- RECOLTAREA ŞI ÎNTREŢINEREA
- Cultivarea Ciupercilor Pleurotus pe Butuci de Lemn
- Cum se alege lemnul
- Inocularea Butucilor
- Cultivarea Ciupercilor in Zat de Cafea*: Cum? De ce?
- Care ciuperci se pot cultiva in zat de cafea
- Cum se cultiva ciupercile in zat de cafea
- Cum se combate Mucegaiul Verde (Tricoderma)
- Boli si Parasite
- RECOLTAREA ŞI ÎNTREŢINEREA
- Cultivarea Ciupercilor Pleurotus pe Butuci de Lemn
- Cum se alege lemnul
- Inocularea Butucilor
- Cultivarea Ciupercilor in Zat de Cafea*: Cum? De ce?
- Care ciuperci se pot cultiva in zat de cafea
- Cum se cultiva ciupercile in zat de cafea
canale de vanzare ( idei si sfaturi)
Costa 50 lei Cumpara
Miceliu pentru Hobby si Mici Producatori

1) Pleurotus sunt pungi de 3L (1,7 kg circa) costa 42 lei Cumpara
MIceliu pentru Pleurotus, pe baza de rumegus produs in Romania,
ambalate in pungi de 5 litri in jur de 3 kg la pretul de
35 lei Comada Acum

Miceliu pentru Producatori Mari, Medi
Miceliu Champignon (Italspawn)
Miceliu este produs in Italia de la firma Italspawn unul dintre Liderii Mondiali in sectorul productiei de Miceliu.
Italspawn are o capacitate productiva de peste 12 milioane de litri de miceliu pe an.
Miceliu este produs in Italia de la firma Italspawn unul dintre Liderii Mondiali in sectorul productiei de Miceliu.
Italspawn are o capacitate productiva de peste 12 milioane de litri de miceliu pe an.
Livreaza un miceliu de inalta calitate in peste 24 de tari.
Firma noatra a semnat un acord cu Italspawn pentru Distributia de Miceliu pentru ciuperci in Romania,
Prezul este negociabil pentru cantitate importante
Miceliu Pleurotus (Italspawn)
Miceliu Pleurotus cantitatea minima este o punga de
De ce ar plati cineva 120 lei pentru o punga de Miceliu de 10 litri???
Raspunsul este simplu: Beneficiile achizitionarii Miceliului de la Italspawn sunt enorme. Potrivit statisticilor, un numar foarte mare de ciupercari cumparand acest miceliu si-au marit veniturile cu peste 20%.
De exemplu: un cultivator de ciuperci Pleurotus din Italia pe numele Ricci Carlo inainte de a utiliza acest miceliu avea o productie de aproximativ 25%, apoi a trecut la Miceliul de la Italspawn, prin urmare productia sa a sarit pana la 30%, in consecinta venitul sau a crescut considerabil.
Si acestea nu sunt cazuri izolate: devine chiar o rutina pentru ciupercarii care aleg Miceliul Italspawn sa-si vada productia marita considerabil, in consecinta, mai multi bani in buzunar.
Iata un alt lucru important: fiind un miceliu de inalta calitate, procentul de miceliu folosit pentru inocularea compostului este mai scazut, in comparatie cu alte tipuri de miceliu care se gasesc in comert, prin urmare, nu vei plati mai mult, din contra, mai putin.
Iata un alt lucru important: fiind un miceliu de inalta calitate, procentul de miceliu folosit pentru inocularea compostului este mai scazut, in comparatie cu alte tipuri de miceliu care se gasesc in comert, prin urmare, nu vei plati mai mult, din contra, mai putin.
Acum fii atent: pretul este negociabil pentru ciupercarii care cumpara cantitati importante de miceliu.
Sau
Suna Acum si Comanda tel.0720068592 sau 0740781299
Pioppino(Ciuperca de Plop)
Saculeti cu compost de 5 kg produs in steril
In Faza 2
prevazuti si cu strat de acoperire sterilizat
Foarte productiv
27 lei
Saculeti cu compost de 3 kg
In Faza 3- Foarte productiv
30 lei Cumpara
Saculeti cu compost de 4 kg
In Faza 2-Foarte productiv
30 lei
Pleurotus (Eryngii)
Saculeti cu compost de 5 kg produs in steril
In Faza 2
Foarte productiv
Pholiota Nameko
Livram in toata tara prin Courier,.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu