Familie şi varietate
Cunoscută
ca şi ciuperca de bălegar, ciuperca albă sau ciuperca de strat,
ciuperca Champignon a cărei denumire ştiinţifică este Agaricus
bisporus( din Agaricus campestris a fost cultivat apoi produsul
industrial Agaricus bisporus) aparţine familiei Agaricaceae.
Există
patru grupuri diferite de varietăţi clasificate în funcţie de
culoarea pălăriei:-varietatea albă
-varietatea brună
-varietatea intermediară(crem, alb-ivoire)
-hibrizi
Varietatea albă este caracterizată prin carpofori de culoare albă, cu suprafaţa delicată, cu tendinţa spre dimensiuni mici(4-8 grame). Cuprind tulpini dotate cu o viteză mai mare sau mai mică a creşterii producţiei.
Varietăţile brune sunt puţin cultivate, au carpoforii moderat mari, de culoare care variază de la brun deschis la închis cu piciorul deschis la culoare. Din cercetările efectuate la începutul secolului s-au obţinut colonii multispore care selecţionate au permis obţinerea varietăţilor albe acum cultivate pe scară largă.
Varietăţile intermediare(crem, alb ivoire) au corpi fructiferi moderat mari(8-12 g) asemănători celor din varietatea brună, culoare deschisă, prezintă solzi bruni. Lamelele şi sporii de carpofori maturi sunt de culoare foarte închisă.
Sunt varietăţi potrivite pentru recoltarea mecanică. Carpoforii, dacă sunt lăsaţi să se dezvolte pot să atingă chiar şi dimensiuni mari. Sunt puţin sensibile la infecţiile cu virus.
Calitatea înaltă a hibrizilor şi buna producţie au favorizat utilizarea rapidă în ciupercării. Producţia este comercializată atât în stare proaspătă cât şi prelucrată.
Exigenţe climatice şi perioada de inoculare
Înainte de a realiza o ciupercărie, pentru a evita insuccese, greutăţi sau excesive intervenţii tehnice este recomandabil să se verifice dacă locul este potrivit climatic cultivării ciupercilor.
Lucrul cel mai important în cultivarea ciupercilor Champignon este substratul
Metoda foarte simpla de pregătit compostul de Champignon la nivel gospodăresc în mici cantităţi este următoarea:
-
Pregătiţi
o gramadă
de paie si bălegar
(cal, vaca, oaie , găinat)
care trebuie să
aibă măcar 1 luna, 40-60% paie, 40-60% bălegar,
faceţi o
grămadă
apoi udaţi
cu multă apă
până vedeţi
curgând apa de
sub gramadă,
apăsaţi
bine grămada,
mai bine sa fie sub un loc acoperit,
lăsaţi
la fermentat măcar
2 săptămâni.
-
Apoi
trebuie să amestecaţi în
aşa fel incât
partea de deasupra să
ajungă jos,
acum nu este necesar să
apăsaţi,
trebuie să
amestecaţi
măcar de 2-3
ori pe săptămână
timp de 2 săptămâni,
în total
compostul are nevoie de cel puţin 1
lună de
pregătire.
- Culoarea sa trebuie să fie brună, uniformă şi să nu aibă miros de amoniac.
- Textura – elastică, se verifică practic prin strângerea in mână; dacă acesta nu se face bolovan, din contră îşi revine după strângere şi nici nu se lipeşte de mână – este un compost bun.
- Paiele se rup cu uşurinţă.
- Miros de pâine coaptă, in nici un caz de amoniac.
- PH-ul cuprins in jur de 7, reacţia acidă nu este favorabilă culturii ciupercilor.
- Umiditatea optimă a unui compost de calitate este cuprinsă între 65-70 %.
- Practic, conţinutul in apă al unui compost bun se verifică foarte simplu: se ia in mână o cantitate din compost (cât puteţi ţine într-un pumn), se strânge puternic în pumn: dacă nu curge apa printre degete dar mâna rămâne umedă, atunci compostul are umiditatea optimă.
-
Reţeta(compost
mixt ) pe bază
de paie, gunoi de cal, vacă,
oaie, sau de găină.
Pentru a obţine
o tonă de
compost se vor folosi următoarele
materiale:
-găinat -100 kg;
-paie de grâu -150 kg.
- La acestea se vor mai adăuga 2-3 kg de uree şi 22-24 kg de ipsos repartizat la fiecare întors.
-
Secretul
unei bune reuşite
este Pasteurizarea Controlată,
dacă faceţi
acest tratament, veţi
obţine ciuperci
100%.
Cu o tonă de compost se poate încerca Pasteurizarea naturală, dar părerea mea cu pasteurizarea controlată este mult mai sigur. - Dupa pasteurizare puteţi întinde compostul pe o suprafaţă betonată, spălată şi dezinfectată cu clor sau mai bine cu Virocid, aşteptaţi să-şi facă efectul cel puţin o oră (compostul să aibă 20cm grosime), împrăştiaţi 3% ipsos şi amestecaţi foarte bine, apoi întindeţi din nou compostul şi treceţi la partea de inoculare, împrăştiaţi pe toată suprafaţa miceliul in proporţie de 1 kg pentru 100kg compost, apoi începeţi umplerea sacilor, aceştia să nu depăşească 25-30cm înălţime, odată terminată această etapă, presăraţi în fiecare sac încă puţin miceliu, apoi incubaţi la 20-22°C.
- A doua sau a treia zi trebuie să pregătiţi stratul de acoperire. Aveţi nevoie de turbă, nisip şi pământ în proporţie de 60%-10%-30%, amestecati toate cele trei componente bine şi pasteurizaţi(Atenţie! Pasteurizarea este foarte importantă pentru o bună reuşită).
-
După
ce se răceşte,
acoperiţi
cu
un strat
de 4-6 cm sacii şi
udaţi-i
măcar
cu 2
litri de apă/mp
în
primele 2 zile. Să
menţineţi
mereu umed stratul de acoperire.
Lăsaţi la incubat cel puţin 2 săptămâni (faza 3)
Miceliu pentru Hobby si Mici Producatori
1) Pleurotus sunt pungi de 3L (1,6 kg circa) costa 42 lei Cumpara
MIceliu pentru Pleurotus, pe baza de rumegus produs in Romania,
ambalate in pungi de 5 litri in jur de 3 kg la pretul de
35 lei Comada Acum
Miceliu pentru Producatori Mari, Medi
Miceliu Champignon (Italspawn)
Miceliu este produs in Italia de la firma Italspawn unul dintre Liderii Mondiali in sectorul productiei de Miceliu.
Italspawn are o capacitate productiva de peste 12 milioane de litri de miceliu pe an.
Miceliu este produs in Italia de la firma Italspawn unul dintre Liderii Mondiali in sectorul productiei de Miceliu.
Italspawn are o capacitate productiva de peste 12 milioane de litri de miceliu pe an.
Livreaza un miceliu de inalta calitate in peste 24 de tari.
Firma noatra a semnat un acord cu Italspawn pentru Distributia de Miceliu pentru ciuperci in Romania,
Prezul este negociabil pentru cantitate importante
Sau
Suna Acum si Comanda tel.0720068592 sau 0740781299
Miceliu Pleurotus (Italspawn)
Miceliu Pleurotus cantitatea minima este o punga de
De ce ar plati cineva 120 lei pentru o punga de Miceliu de 10 litri???
Raspunsul este simplu: Beneficiile achizitionarii Miceliului de la Italspawn sunt enorme. Potrivit statisticilor, un numar foarte mare de ciupercari cumparand acest miceliu si-au marit veniturile cu peste 20%.
De exemplu: un cultivator de ciuperci Pleurotus din Italia pe numele Ricci Carlo inainte de a utiliza acest miceliu avea o productie de aproximativ 25%, apoi a trecut la Miceliul de la Italspawn, prin urmare productia sa a sarit pana la 30%, in consecinta venitul sau a crescut considerabil.
Si acestea nu sunt cazuri izolate: devine chiar o rutina pentru ciupercarii care aleg Miceliul Italspawn sa-si vada productia marita considerabil, in consecinta, mai multi bani in buzunar.
Iata un alt lucru important: fiind un miceliu de inalta calitate, procentul de miceliu folosit pentru inocularea compostului este mai scazut, in comparatie cu alte tipuri de miceliu care se gasesc in comert, prin urmare, nu vei plati mai mult, din contra, mai putin.
Iata un alt lucru important: fiind un miceliu de inalta calitate, procentul de miceliu folosit pentru inocularea compostului este mai scazut, in comparatie cu alte tipuri de miceliu care se gasesc in comert, prin urmare, nu vei plati mai mult, din contra, mai putin.
Acum fii atent: pretul este negociabil pentru ciupercarii care
cumpara cantitati importante de miceliu. 120 lei Cumpara Acum
cumpara cantitati importante de miceliu. 120 lei Cumpara Acum
Sau
Suna Acum si Comanda tel.0720068592 sau 0740781299

Curs : Cultivarea Ciupercilor Pleurotus
Primest nr 1 DVD compus de nr 9 video si
nr 1 Manual
Subiectele tratate sunt explicate in mod clar si detaliat:
- pregatirea substratului nutritiv (materia prima)
- metode de pasteurizare a substratului
- Cum să-ţi construieşti un *Tunel de Pasteurizare*
- Cum să-ţi construieşti un *Tunel de Pasteurizare*
- inocularea substratului
- faza de incubare
- pregatirea camerei de fructificare
- Cum să ne construim singuri o instalaţie de umidificare
- Sistemul de ventilatie
- Cum să ne construim singuri o instalaţie de umidificare
- Sistemul de ventilatie
- faza de fructificare
- Cum se combate Mucegaiul Verde (Tricoderma)
- Boli si Parasite
- RECOLTAREA ŞI ÎNTREŢINEREA
- Cultivarea Ciupercilor Pleurotus pe Butuci de Lemn
- Cum se alege lemnul
- Inocularea Butucilor
- Cultivarea Ciupercilor in Zat de Cafea*: Cum? De ce?
- Care ciuperci se pot cultiva in zat de cafea
- Cum se cultiva ciupercile in zat de cafea
- Cum se combate Mucegaiul Verde (Tricoderma)
- Boli si Parasite
- RECOLTAREA ŞI ÎNTREŢINEREA
- Cultivarea Ciupercilor Pleurotus pe Butuci de Lemn
- Cum se alege lemnul
- Inocularea Butucilor
- Cultivarea Ciupercilor in Zat de Cafea*: Cum? De ce?
- Care ciuperci se pot cultiva in zat de cafea
- Cum se cultiva ciupercile in zat de cafea
canale de vanzare ( idei si sfaturi)
Costa 50 lei Cumpara
Saculeti cu Compost gata pregatit inoculati cu Miceliu
Saculeti cu compost de 3 kg
In Faza 2- Foarte productiv
30 lei Cumpara
Saculeti cu compost de 3 kg produs in steril
In Faza 2-Foarte productiv
30 lei
Livram in toata tara prin Curier .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu