Convingerea comună este că la baza cultivării ciupercii de strat (Champignon) stă doar bălegarul de cal. Acest material, chiar răspunzând foarte bine la exigenţe, a fost aproape înlocuit cu ceea ce se numeşte impropriu “substrat sintetic”, numai din motive economice şi din cauză că se găseşte mai greu.
Acesta din urmă se obţine prin amestecarea şi prelucrarea materiilor prime foarte comune şi uşor accesibile, cum ar fi în principal paie de grâu, pollina(găinaţ), gips şi apă. Până în prezent, atât aceste amestecuri cât şi eventual bălegarul de cal, sunt lucrate şi amestecate în aer liber, pe o platformă de beton pentru a pute fermenta în mod adecvat şi a obţine un substrat potrivit cultivării.
De fapt, în prezent, în companiile lideri a acestui sector(Italia) unde respectul pentru mediu este puternic simţit, de câţiva ani se utilizează o nouă metodă revoluţionară de pregătire a compostului în spaţiu închis, pentru a preveni poluarea aerului cât şi o garanţie maximă a culturii pentru ca toate procesele productive sunt standardizate şi controlate de computer, numit “compost indoor”.

Dar, oricare ar fi metoda de prelucrare a materiilor prime, tehnică numită fermentare liberă sau Faza 1, la sfârşitul ei, cum deja am precizat, compostul rezultă nu doar pe placul ciupercilor noastre ci şi pe placul întregii microflore patogene şi concurente.
Compostul fermentat vine supus unor serii de şocuri termice, numită Faza 2 sau pasteurizarea sau chiar, fermentarea controlată, tocmai pentru a elimina această microfloră patogenă şi concurentă.
Există diverse tehnici de pasteurizare, în lăzi, paturi şi altele, dar astăzi cea mai răspândită este pasteurizarea „în masă” sau în tunel, care este, de asemenea, unul dintre multele sisteme şi brevete italiane pe care toţi, mai ales olandezii, le-au copiat.
Terminată pasteurizarea şi eliminaţi toţi competitorii, compostul, prin intermediul unor benzi transportatoare, este dus într-un alt tunel pentru a fi incubat: în timpul acestei etape compostul se inoculează(impropriu, dar frecvent numită însămânţare) cu miceliul ( impropriu numit sămânţă) ciupercii noastre.
În tunelul de incubare substratul trebuie menţinut la o temperatură de 25°C timp de aproximativ 13-14 zile. Pe parcursul acestei perioade de la micile aglomerări de miceliu se ramifică noi hife(cordoane miceliene pe care cultivatorii le numesc necurespunzător, rădăcini sau mucegaiuri) care invadează complet masa: acest lucru va tinde să schimbe atât culoarea de la brun închis la roşu deschis cu un mucegai alb uşor transparent, cât şi mirosul trecând de la acel miros respingător, neplăcut de compost fermentat la cel plăcut, dulce şi delicat de ciupercă- această fază se numeşte incubare sau Faza 3.
Realizată incubarea, înseamnă că miceliul ciupercii noastre a împânzit complet substratul. Incubarea substratului este sinonimă cu potenţialul productiv. Așa se termina pregatirea substratului de cultura în Platee.
Dacă compostul merge într-o ciupercărie mică, în mod normal, acesta este ambalat în blocuri învelite cu o folie de plastic şi transportat la ciupercăria cultivatorului, care îl va sistema în camerele de fructificare în „paturi”(rafturi de cultură) cu mai multe nivele (de la un minim de 3 la un maxim de 5-7 nivele).
În acest moment folia de plastic din partea superioară a blocului de compost se înlătură manual şi compostul este nivelat, presat şi acoperit cu un pământ special numit ”strat de acoperire”.
Pentru alte 10 zile substratul este menţinut la o temperatură de 25°C până când stratul de acoperire va fi şi el incubat, adică împânzit de miceliu: este întocmai incubarea pământului cea care semnalează trecerea de la faza vegetativă la cea reproductivă.
Prin urmare, a sosit momentul pentru crearea condiţiilor climatice ideale apariţiei carpoforilo, acea parte comestibilă pe care toţi o cunoaştem sub numele de ciupercă.
În acest scop, temperatura camerei se scade până când în substrat nu se atinge şi menţine o temperatură de 16-18°C, în acelaşi timp, se dă drumul la ventilarea cu aer din exterior pentru eliminarea nivelul ridicat de anhidridă carbonică produsă în faza de incubare.
În cele din urmă, se ajunge la ziua mult aşteptată de ciupercar: paturile de cultură sunt acoperite de foarte multe puncte albe, care, în câteva zile se îngroaşă albind suprafaţa şi devin ciuperci individualizate de forma unor butoni.
Am ajuns în sfârşit la prima recoltă(primul val), aproximativ la 36-a zi de la inoculare. Aceasta se va repeta la fiecare 8 zile pentru 4-5 recolte.
Întregul ciclu de cultură acoperă un arc de 7 săptămâni de la acoperire.
La sfârşitul ciclului de cultură şi compostul este, de asemenea, o sursă de venit, deoarece este un optim îngrăşământ organic.
P.S. Daca acest articol ti-a fost util, lasa-ne un comentariu si distribuie, Multumesc
Miceliu pentru Hobby si Mici Producatori

1) Pleurotus sunt pungi de 3L (1,6 kg circa) costa 42 lei Cumpara
MIceliu pentru Pleurotus, pe baza de rumegus produs in Romania,
ambalate in pungi de 5 litri in jur de 3 kg la pretul de
35 lei Comada Acum

4) Pioppino- Punga 3 Litri (1,7 kg circa) costa 39 lei-
Miceliu pentru Producatori Mari, Medi
Miceliu Champignon (Italspawn)
Miceliu este produs in Italia de la firma Italspawn unul dintre Liderii Mondiali in sectorul productiei de Miceliu.
Italspawn are o capacitate productiva de peste 12 milioane de litri de miceliu pe an.
Miceliu este produs in Italia de la firma Italspawn unul dintre Liderii Mondiali in sectorul productiei de Miceliu.
Italspawn are o capacitate productiva de peste 12 milioane de litri de miceliu pe an.
Livreaza un miceliu de inalta calitate in peste 24 de tari.
Firma noatra a semnat un acord cu Italspawn pentru Distributia de Miceliu pentru ciuperci in Romania,
Prezul este negociabil pentru cantitate importante
Sau
Suna Acum si Comanda tel.0720068592 sau 0740781299
Miceliu Pleurotus (Italspawn)
Miceliu Pleurotus cantitatea minima este o punga de
De ce ar plati cineva 90 lei pentru o punga de Miceliu de 10 litri???
Raspunsul este simplu: Beneficiile achizitionarii Miceliului de la Italspawn sunt enorme. Potrivit statisticilor, un numar foarte mare de ciupercari cumparand acest miceliu si-au marit veniturile cu peste 20%.
De exemplu: un cultivator de ciuperci Pleurotus din Italia pe numele Ricci Carlo inainte de a utiliza acest miceliu avea o productie de aproximativ 25%, apoi a trecut la Miceliul de la Italspawn, prin urmare productia sa a sarit pana la 30%, in consecinta venitul sau a crescut considerabil.
Si acestea nu sunt cazuri izolate: devine chiar o rutina pentru ciupercarii care aleg Miceliul Italspawn sa-si vada productia marita considerabil, in consecinta, mai multi bani in buzunar.
Iata un alt lucru important: fiind un miceliu de inalta calitate, procentul de miceliu folosit pentru inocularea compostului este mai scazut, in comparatie cu alte tipuri de miceliu care se gasesc in comert, prin urmare, nu vei plati mai mult, din contra, mai putin.
Iata un alt lucru important: fiind un miceliu de inalta calitate, procentul de miceliu folosit pentru inocularea compostului este mai scazut, in comparatie cu alte tipuri de miceliu care se gasesc in comert, prin urmare, nu vei plati mai mult, din contra, mai putin.
Acum fii atent: pretul este negociabil pentru ciupercarii care cumpara cantitati importante de miceliu. 100 lei Cumpara Acum
Sau
Suna Acum si Comanda tel.0720068592 sau 0740781299
Curs : Cultivarea Ciupercilor Pleurotus
Primest nr 1 DVD compus de nr 9 video si
nr 1 Manual
Subiectele tratate sunt explicate in mod clar si detaliat:
- pregatirea substratului nutritiv (materia prima)
- metode de pasteurizare a substratului
- Cum să-ţi construieşti un *Tunel de Pasteurizare*
- Cum să-ţi construieşti un *Tunel de Pasteurizare*
- inocularea substratului
- faza de incubare
- pregatirea camerei de fructificare
- Cum să ne construim singuri o instalaţie de umidificare
- Sistemul de ventilatie
- Cum să ne construim singuri o instalaţie de umidificare
- Sistemul de ventilatie
- faza de fructificare
- Cum se combate Mucegaiul Verde (Tricoderma)
- Boli si Parasite
- RECOLTAREA ŞI ÎNTREŢINEREA
- Cultivarea Ciupercilor Pleurotus pe Butuci de Lemn
- Cum se alege lemnul
- Inocularea Butucilor
- Cultivarea Ciupercilor in Zat de Cafea*: Cum? De ce?
- Care ciuperci se pot cultiva in zat de cafea
- Cum se cultiva ciupercile in zat de cafea
- Cum se combate Mucegaiul Verde (Tricoderma)
- Boli si Parasite
- RECOLTAREA ŞI ÎNTREŢINEREA
- Cultivarea Ciupercilor Pleurotus pe Butuci de Lemn
- Cum se alege lemnul
- Inocularea Butucilor
- Cultivarea Ciupercilor in Zat de Cafea*: Cum? De ce?
- Care ciuperci se pot cultiva in zat de cafea
- Cum se cultiva ciupercile in zat de cafea
canale de vanzare ( idei si sfaturi)
Costa 50 lei Cumpara
Saculeti cu Compost gata pregatit inoculati cu Miceliu
Pioppino(Ciuperca de Plop)
Saculeti cu compost de 5 kg produs in steril
In Faza 2
Foarte productiv
30 lei
Saculeti cu compost de 3 kg
In Faza 2- Foarte productiv
30 lei Cumpara
Saculeti cu compost de 4 kg produs in steril
In Faza 2-Foarte productiv
27 lei
Livram in toata tara prin Courier .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu